Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Добрев: Трябва бързо да се разплатим за АЕЦ "Белене" заради лихвите

Важно е плащането за АЕЦ "Белене" да бъде направено колкото се може по-бързо, а възможността за изграждането и от държавата е абсурдна, тъй като не може да си позволим инвестицията. Това, което ни вълнува, е тази процедура да се извърви по-най-бързия начин.  Идеята е да се извърви за няколко седмици, за да не се трупат лихви. Това заяви пред БНР Председателят на енергийната комисия в Народното събрание Делян Добрев. Той не очаква да има проблеми с необходимото одобрение от страна на Европейската комисия за отпускането на държавна помощ за Националната електрическа компания (НЕК).

Добрев повтори тезата, че е възможно да започне процедура по приватизация и инвеститорският интерес ще покаже дали наистина проектът за ядрената централа е печеливш. "Оттам нататък идеята на БСП и АБВ да се рестартира проектът във вида, в който беше, е абсурдна. И съм сигурен, че ако сега бяха управляващи партии, нямаше да го стартират", заяви той. "Нашата държава не може да си позволи да намери отнякъде 20 млрд. лева и да инвестира", добави Добрев.

Председателят на парламентарната комисия по енергетика очаква още следващата сряда в пленарната зала да бъде окончателно приет законопроектът за отпускането на заема на НЕК. Той нарече спекулация критиките на лидера на ДСБ, че се плаща за оборудване, което никой не е видял, и заяви, че плащането е срещу оборудване.

"Не можем да очакваме да направим една делегация от парламента или от Министерския съвет и да отидем в завода производител, за да ни покажат оборудване, от което никой от нас не разбира", коментира още Добрев. Той увери, че плащането на НЕК няма да се отрази на цената на тока занапред

Facebook logo
Бъдете с нас и във