Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Добре познатите строителни фирми в надпревара за свежи 460 млн. лева

Добре познатите от търговете за пътно строителство фирми се наредиха на опашката за 460 млн. лева (без ДДС), предвидени за  54 км трасе, част от пътя Видин - Ботевград. Става дума за участъка между Видин и Ружинци. Средствата, с които следва да бъде реализиран пътният проект, идват от републиканския бюджет и не е предвидено европейско финансиране. Сред кандидатите веднага се забелязват имената на редовни победители в публични състезания за пътно строителство. Например "ПСТ Груп", "Главболгарстрой", "Грома Холд" (с предишно име "Агромах"), "Трейс" и "Джи Пи Груп". 

Още при обявяването на поръчката за близо половин милиард лева стана ясно, че тя е разделена на три обособени позиции. Първата е за отсечката от Видин до пътен възел „Макреш“ с обща дължина 29,6 км. Индикативната стойност за изпълнение на строително-монтажните работи е 250.75 млн. лв. без ДДС, но тя не е пределна, а срокът за изпълнение е 30 месеца. За сумата от четвърт милиард лева се състезават четири дружества и консорциуми: 

Първото е обединение "Северозапад лот 1", съставено от „Нивел строй“ ЕООД, „ПСТ Груп“ ЕАД, „Пътинженеринг – М“ АД, „ПСТ Видин“ЕООД и „ПСТ София“ ЕООД.

То се конкурира с ДЗЗД „Видин-Макреш“, в което са две дъщерни дружества на "Главболгарстрой".

Третият претендент за лота е ДЗЗД „АПП ВИДИН – БОТЕВГРАД", в което влизат "Грома Холд" и "Европейски пътища", а самостоятелно се състезава "Трейс Груп Холд"

Втората обособена позиция е участъкът от разклона за Макреш, при бъдещия пътен възел „Макреш“, до с. Бела, при пътен възел „Бела“ (с дължина 13.5 км). Индикативната стойност е 115.04 млн. лв., а дейностите трябва да бъдат приключени в срок от 24 месеца. За този участък са отворени 7 оферти. Първата е на консорциум съставен от "Пътстрой - 92" и "Геострой". 

ДЗЗД „Роуд Груп“ е обединението, водено от "Джи Пи Груп", която си партнира с "БГ Ленд Ко" и "Копекс и Ко". 

Самостоятелни оферти са подадени от "ГБС Инфраструктурно строителство" и "Трейс Груп Холд", като техни конкуренти са консорциуми начело с "ПСТ Груп" и "Грома Холд".

В обособена позиция №3 е отсечката от с. Бела до Ружинци - с дължина 11 км. Прогнозната стойност на поръчката е 94.13 млн. лева, а срокът за изпълнение отново е 24 месеца. Тази обособена позиция е привлякла 6 оферти. 

Самостоятелно се състезават „ИНЖСТРОЙИНЖИНЕРИНГ“ ЕООД и "Трейс". Отново има консорциум, съставен дъщерни дружества на "Главболгарстрой", както и такова, доминирано от "ПСТ Груп" и негови дъщерни компании. Пак се забелязват и обединения с участието на "Грома Холд" и "Геострой". 

Строителството на направлението Видин - Ботевград /167 км/ ще започне от едни от най-сложните отсечки Мездра - Ботевград /33 км/ и Видин - Ружинци /54,3 км/, което е повече от половината трасе на скоростния път. За да върви работата по-бързо строителството на пътя между Мездра и Ботевград е разделено на два участъка - лот 1 /19,3 км/ и лот 2 /13,4 км/. За лот 2 има избран изпълнител и предстои подписването на договора. Тръжната комисия по избора на изпълнител на лот 1 продължала работата си и предстои отварянето на ценовите предложения.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във