Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ДОБРА ИЛИ ЛОША, БТК ПЕЧЕЛИ

Българската телекомуникационна компания (БТК) се очаква да приключи финансовата 2000 г. с нетна печалба от 134.789 млн. лева. Това съобщи през седмицата главният директор на държавния телеком Елена Георгиева. Конкретните финансови резултати ще са ясни след окончателното отчитане на приходите и разходите по договори с чуждестранни оператори и допълнителни амортизационни отчисления, уточниха от пресслужбата на БТК. Според г-жа Георгиева, телекомът ще приключи финансовата 2000 г. със счетоводна печалба от 200.573 млн. лв., като данните са съобразени с изискванията на българските счетоводни стандарти. Тя уточни, че има завишение на разходите заради допълнителни начисления за неизползван отпуск от служители през минали години. В дружеството са имали готовност да посрещнат тези разходи, които бяха заложени в промените в Закона за счетоводството и влязоха в сила от 1 януари 2000 година.
В сравнение с 1999 г. БТК отчита 16 на сто ръст в приходите от дейност. Счетоводната й печалба спрямо 1999 г. е нараснала с 36 на сто, а балансовата - с 39 на сто. За изминалата година приходите на държавния телеком са за 846.277 млн. лева. Преизпълнението им с 3.3 на сто се дължи както на повечето стандартни услуги, така и на предлагането на ISDN, ИНТЕРНЕТ, радиотелевизионни услуги и др. В най-близко бъдеще ще бъдат осигурени възможности за цифровизация на всички областни градове в страната - завърши Георгиева. Държавната компания има монопол върху обикновените телефонни услуги до 1 януари 2003 година.
БТК ще плати корпоративни данъци за около 65 млн. лева. По този показател тя ще е сред челниците в класацията на Българската търговско-промишлена палата.
При първия опит за приватизация на компанията през 1998 г. посредниците от Дойче банк оцениха пазарната й стойност между 800 млн. и 1.2 млрд. долара. Година по-късно обаче консорциумът между холандците от Кей Пи Ен и гръцкия телеком ОТЕ предложи само 600 млн. долара. При последното си посещение у нас ръководителят на мисията на МВФ Юха Каконен отново постави въпроса за ускореното обявяване на стратегията за раздържавяването на БТК. На среща с вицепремиера Жотев той поиска това да стане до 31 март. Според запознати обсъждането на стратегията вече е започнало в ресорните отдели на Министерския съвет. Най-вероятно министрите ще предложат на парламента да одобри продажбата на около една трета от телекома на стратегически инвеститор с право той да определя политиката му. Засега единствено от ОТЕ официално обявиха намеренията си да проучат и евентуално отново да кандидатстват за БТК.

Facebook logo
Бъдете с нас и във