Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Добавката от 120 лв. за пенсионерите е несправедлива, твърди експерт

Миналата седмица Народното събрание прие, че всеки пенсионер ще получи добавка към пенсията си за октомври, ноември и декември от 120 лева.

Добавката от 120 лева за пенсионерите нарушава принципа на социалната справедливост, но е в изгода на големите партии. Няма никакво основание да даваш 120 лева добавка към пенсиите в момента, но имаше основание да направиш преизчисление на пенсиите.заяви пред  Радио „Фокус“ икономистът проф. Боян Дуранкев.

"Нарушава се принципа на социалната справедливост. Партийната субсидия от 8 лева също не беше пипната. Очевидно е, че едрите партии имат голяма сметка. Получава се партиен олигопол – които имат големите пари, диктуват парада“, коментира икономистът.

Миналата седмица Народното събрание прие, че всеки пенсионер ще получи добавка към пенсията си за октомври, ноември и декември от 120 лева. По-рано депутатите приеха и друга важна точка от бюджета - от 1 октомври минималната пенсия става 370 лв. Предложението на ДПС за 120 лева добавка към пенсиите беше прието със 122 гласа "за", 93 "против" и 3 гласа "въздържал се". От "Има такъв народ" и "Демократична България" гласуваха "против".

Отхвърлено беше предложението на "Изправи се БГ! Ние идваме!" за добавка от 50 лева месечно до края на годината и предложението на ГЕРБ за добавка от 100 лева. С промените в бюджета на ДОО беше одобрена и добавка от 50 лева към пенсиите за септември.

Като положителни факти, записани в актуализацията на бюджета, проф. Боян Дуранкев посочи помощта за бизнеса, която е над 400 млн. лева, както и парите за социални плащания, които са 222 млн. лева. Сериозен е разходът за предстоящите избори до края на годината, за които са отделени 133 млн. лева, каза още той.

„Добра е и актуализацията на плащанията по т.нар. пандемични пътеки за здравеопазването, включително и домашното лечение на COVID-19, но има законов конфликт, защото този, който ще трябва да изписва рецептите, ще реже от собствените си приходи. Което и да е служебно правителство се сблъсква със закони, които работят силно в интерес на големите пари. Източването на здравната каса и образованието са пробойни, които с дипломи от Харвард не можеш да запушиш“, коментира проф. Боян Дуранкев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във