Банкеръ Daily

Управление и бизнес

До три години и половина може да приключи изпълнението на европроектите от ВиК сектора

Очаква се през следващите четири години да се работи по 400 отделни обекта и подобекта с финансиране по ОПОС.

Имаме готовност в следващите три години и половина да приключим с изпълнението на проектите от ВиК сектора, които се финансират чрез оперативната програма "Околна среда". Това каза заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков по време на форума "Проектни предложения на ВиК оператори за финансиране по ОПОС 2014-2020 г.", проведен в София.
Добрата новина е, че всичките 14 ВиК дружества в страната, които бяха поканени да кандидатстват по тази европрограма, са подали предсрочно своите проекти за финансиране по процедурата "Изграждане на ВиК инфраструктура" по ОПОС. Крайният срок, в който те трябваше да представят проектните си предложения пред Управляващия орган на програмата, беше 23 април, припомни министърът. Повечето дружества обаче изготвиха и подадоха своите документи в периода между 15 февруари и 19 април.

Очакванията са с изпълнението на проектите в 50 населени места с десет хиляди и повече еквивалент жители да бъдат уеднаквени екостандартите с тези по ресорните евродирективите и така да се подобри пречистването и третирането на отпадните води, стана ясно при дискусиите по време на форума. Над 850 км ще бъдат новоизградените водопроводи и канализационни колектори в сегашния програмен период и още толкова реконструирани по линия европейската солидарност, отбеляза Ненков. Очаква се през следващите четири години да се работи по 400 отделни обекта и подобекта с финансиране по ОПОС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във