Банкеръ Daily

Управление и бизнес

До септември издават лиценз за още 10 години на Пети блок на АЕЦ "Козлодуй"

До септември Агенцията за ядрено регулиране се очаква да приключи с оценката на документацията и да издаде лиценз на Пети блок на АЕЦ "Козлодуй", който да му позволи да работи още 10 години. Това обяви председателят на ядрения регулатор Лъчезар Костов пред БНР.

"Лицензията за експлоатация на Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" изтича през месец ноември тази година и в тази връзка се получи заявление за подновяване на лицензията за експлоатация на Пети блок. Прегледът на документите ще продължи през настоящата година. Не са констатирани несъответствия със значително влияние върху безопасността", обяви Костов.

Той подчерта, че Агенцията за ядрено регулиране  е дала разрешително за поетапен преход на нов тип ядрено гориво в VI блок в АЕЦ “Козлодуй“. В блока ще може да бъде използвано усъвършенстваното ядрено гориво на руската корпорация ТВЕЛ - от типа ТВСА 12. Преходът ще бъде реализиран за четири горивни кампании. Блокът вече е зареден с новото гориво при презареждането през есента

Част от дейностите по блоковете, които Агенцията за ядрено регулиране оценява, е увеличаването на тяхната топлинна мощност със 104% и производствената мощност до 1 100 мегавата. Това увеличение е безопасно.

По отношение на планираната нова мощност в АЕЦ „Козлодуй“ през 2016 година АЯР е правила оценка ни подаденото през лятото на 2015 години заявление за одобрение на площадка за изграждане на нови мощности. Направени са предложения за отстраняване на пропуски, а централата е вече подала нов отчет за планираните дейности.

Facebook logo
Бъдете с нас и във