Банкеръ Daily

Управление и бизнес

До няколко седмици развалят договорите с "американските централи"

Бойко Борисов и Делян Добрев

Трябва да се предприемат енергични мерки за прекратяване на договорите с Американските централи (ТЕЦ "Марица изток 1" и ТЕЦ "Марица изток 3"). Около това мнение се обединиха представители на правителството и на бизнеса на среща при премиера Бойко Борисов. 

"В хода на разговора бе констатирано, че са налице всички предпоставки това да се случи в рамките на няколко седмици", се казва в съобщение на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). 

В срещата участваха председателят на парламентарната Комисия по енергетика Делян Добрев, министрите на финансите – Владислав Горанов, и на енергетиката – Теменужка Петкова, ръководителите на БЕХ, НЕК, АЕЦ, ръководителите на национално представителните работодателски организации – Васил Велев (председател на АИКБ), Димитър Бранков (зам.-председател на БСК), Цветан Симеонов (председател на БТПП) и Кирил Домусчиев (председател на КРИБ), както и енергийните експерти Константин Стаменов и Румен Радев.

"Беше проведена съдържателна дискусия и във връзка с оптималното управление на т.нар. студен резерв. Потвърдено бе неувеличаване на средногодишната стойност на студения резерв от 500 МВт. От страна на управляващите беше поет ангажимент в подготвяния в момента пакет от законови промени в сферата на енергетиката да се добавят и такива, които да не позволят блокиране на либерализацията на пазара, появата на нов тип производители на енергия с “преференциални цени’’ и участието им в регулирания пазар с такива “преференциални цени’’, което би било неправомерна държавна помощ", съобщиха още от работодателската организация.  

На срещата се е обсъдила и необходимостта от ускоряване на изготвянето и приемането на национална енергийна стратегия до 2030 година. Тя трябвало да бъде основана на реалистична макроикономическа рамка за догонващ икономически растеж. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във