Банкеръ Daily

Управление и бизнес

До месец и половина може да започне ремонтът на Е-79 в отсечката Видин-Ружинци

Вѝдин е първото голямо пристанище по течението на река Дунав и начална точка на Републикански път I-1, водещ до границата с Гърция при Кулата.

До месец и половина се надявам да започне ремонтът на Е-79 в отсечката Видин-Ружинци (54 км), съобщиха от община Видин, цитирайки кметът на Видин д-р Цветан Ценков. Тя трябва да е готова до 2022 година. В по-голямата си част трябва да бъде с габарити на магистрала с две ленти за движение в посака и аварийна лента. За по-бързото строителство отсечката е разделена на три участъка. 

Новото трасе е отразено в общия устройствен план на Община Видин. Предприети са всички необходими стъпки това да се случи в най-кратки срокове. С решение на Министерски съвет се чака да започнат процедурите по отчуждаване на имотите и обезщетяване на собствениците на парцели. Окомплектовани са всички необходими документи за строителството на мащабния обект. Общинските земи са вписани в кадастъра, а договорите са предоставени в Агенция "Пътна инфраструктура", обяви видинският кмет. Той бе един от участниците в протестите на Гражданското обединение "Единни за промяна" през зимата на 2019 година с искане за промяна в цялостната инфраструктура и изграждане на магистрала до София. 

Haпpaвлeниeтo Bидин - Бoтeвгpaд (167 км) e пpиopитeтeн пpoeĸт в инвecтициoннaтa пpoгpaмa нa Aгенция "Пътна инфраструктура" и Mинистерството на регионалното развитие и благоустройството дo 2022 година. В момента трасето е с непостоянен габарит и с отсечки в различно експлоатационно състояние. Проектът трябва да бъде завършен през 2023 г., а общата му стойност е 1.5 млрд. лева. 

С цялocтната мoдepнизaция нa тpaceтo oт "Дyнaв мocт 2" щe ce ocигypи бъpзa и yдoбнa вpъзĸa мeждy aвтoмaгиcтpaлитe "Xeмyc", "Tpaĸия" и "Cтpyмa", а и това би помогнало за привличане на част от движението на автомобили от "Дунав мост" при Русе.

Вѝдин е първото голямо пристанище по течението на река Дунав. Той е административен и стопански център на едноименните община и област. Населението на града е около 41 583 жители.

През Видин преминават два европейски транспортни коридора - № 4 и №7. Коридор №4 започва от Дрезден и минава през Прага, Братислава, Будапеща и през Видин се насочва към София и се разклонява към Солун, а през Пловдив стига до Истанбул.

Паневропейски транспортен коридор №7 свързва Северно маре с Черно море чрез речния канал Рейн-Майн-Дунав. Чрез моста при Видин-Калафат се осъществява връзката между коридор №7 и коридор №4.

Видин е начална точка на Републикански път I-1, водещ до границата с Гърция при ГКПП Кулата-Промахон, преминавайки през София. По цялото си протежение пътят е част от Европейски път Е79 Орадея-Крайова-Видин-София-Солун.

На 2 км от града е разположен фериботният  комплекс, който през 2013 г. е заменен от втори мост по българското течение на реката, наречен "Нова Европа" (известен по-рано като "Дунав мост 2" или "мост Видин - Калафат"). Срещу Видин е разположен румънският град Калафат.

Facebook logo
Бъдете с нас и във