Банкеръ Daily

Управление и бизнес

До края на март 2022 г. ГКПП „Златоград“ ще заработи отново

Във връзка с удължаването на срока от гръцка страна за изграждането на пътя до новия пункт КГПП „Рудозем“ до септември 2022 година,  областният управител на Смолян Стефан Сабрутев е направил постъпки за започване на преговори за подновяването на работата на ГКПП „Златоград“, съобщиха от областният пресцентър в Смолян. Предложението е направени пред Министерството на здравеопазването, Министерство на вътрешните работи и Министерство на външните работи.

Идеята е ГКПП „Златоград“ да може да заработи отново като се осигурят кабинет за  тестване и инспектори, осъществяващи епидемичен  контрол за преминаващите през границата. „Уверението, което получихме е, че се работи по въпроса и до края на март 2022 г., ГКПП „Златоград“ ще бъде отворен“, отбелязва областният управител Стефан Сабрутев.

Припомняме, че този граничен пункт бе затворен в  края  на март 2020 година заради ограничителните мерки във връзка с COVID-19.

С отварянето на ГКПП „Златоград“ се осигурява свързаността на жителите на област Смолян със Северна Гърция. По този начин се съкращава времето за пътуване и се избягват опашките от автомобили през летните месеци  на ГКПП „Маказа“.

ГКПП „Златоград“е единственият граничен пункт на територията на област Смолян и  има  голямо значение  за развитието на икономиката и туризма в района. Затварянето му се усеща осезаемо от бизнеса и жителите на Златоград и региона.

ГКПП Златоград – Термес, наричан и Златоград – Ксанти, е на границата между България и Гърция. Той е разположен югозападно от Златоград, на 3.5 км от гръцкото село Лъджа (на гръцки: Термес) отвъд границата. Пунктът е открит официално на 15 януари 2010 г. от премиерите на България и Гърция. В близост до граничния пункт е връх Костадин.

ГКПП Златоград – Термес е изграден за преминаване и обслужване на малогабаритни камиони и леки коли. Граничният контрол се извършва от български и гръцки полицаи на принципа на „обслужване на едно гише“.

С разкриването на граничния пункт времето на пътуване от Златоград до Ксанти е съкратено на около 1 час. От Ксанти по магистрала А2 се стига до Солун и до гръцко-турската граница. ГКПП Златоград – Термес е част от трансграничния коридор „Златоград – Термес – Ксанти".

В непосредствена близост до пункта през 2006 г., с дарения на жители от двете страни на границата, е изграден православният параклис „Св. св. Константин и Елена“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във