Банкеръ Daily

Управление и бизнес

До края на май може да публикуват поканата към инвеститори за АЕЦ "Белене"

Някои потенциални кандидат-инвеститори вече заявиха интерес към българския ядрен проект.

Поканата в Официален вестник на Европейския съюз за участие в процедурата за избор на стратегически инвеститор за изграждане на АЕЦ "Белене" се очаква да бъде публикувана до края на май или най-късно в първите дни на юни, коментира енергийният министър Теменужка Петкова. Днес тя участва в осмата енергийна конференция, посветена на перспективите пред развитието на сектора в региона на Югоизточна Европа, организирана от Българския енергиен и минен форум. Темата й бе "Дневният ред на енергийното развитие на региона - приоритети, технологии, пазари".

Петкова отбеляза, че Европейската комисия е изпратила уведомление до Министерството на енергетиката, че документите по процедурата трябва да бъдат преведени на всичките 27 официални езици на държавите членки на Европейския съюз, което естествено отнема време.

След като поканата бъде публикувана, започва да тече срокът за подаване на заявления за участие, който е 90 дни, считано от датата на публикуване й в Официалния вестник на Европейския съюз. Индикативният срок за приключване на процедурата е 12 месеца, считано от датата на публикуване на поканата, уточни Петкова. До половин година се очаква и да бъде довършено лицензирането на определени дейности по проекта.

Проектът АЕЦ "Белене" е от стратегическо значение за региона на Югоизточна Европа, подчерта енергийният министър Теменужка Петкова и по време на XI-я Международен форум "Атомекспо 2019", проведен в Сочи в средата на април. Освен до компаниите, проявили първоначален интерес към проекта, покана за участие в процедурата за избор на стратегически инвеститор е изпратена и до Република Северна Македония, Република Сърбия и Република Черна гора.

Facebook logo
Бъдете с нас и във