Банкеръ Daily

Управление и бизнес

До края на юли може да изберат концесионер на летище София

До края на юли може да бъде избран изпълнител на концесията на летище София. Това каза транспортният министър Росен Желязков в Пловдив по време на Икономически форум.

„Трябва да се има предвид, че се избира партньор в публично-частно партньорство, така че е много важна оценката на бизнес модела и неговата изпълнимост, устойчивост и безспорност за бъдещ период от време“,  коментира министърът.

Желязков акцентира върху политиките за изграждането на транспортната и цифрова свързаност със съдените ни държави и посочи, че България е част от два европейски коридора, част от транспортната европейска мрежа. Това са Рейн-Дунавски и Ориент/Източно Средиземноморски. Според него са направени успешни стъпки за осигуряване на свързаност на държавите от Западните Балкани без да се създават нереалистични очаквания.

„Модернизацията на железопътната и пътна връзка от сръбската граница до София е от голямо значение за осъществяването на свързаността в сухопътния транспорт. Проектът ще позволи от Черно море до Европа да имаме една модерна железопътна инфраструктура, която да позволява движение с високи скорости на стоки и товари“, заяви министърът и подчерта, че другата приоритетна насока е модернизацията на железопътната връзка със Северна Македония.

Росен Желязков допълни, че за да се осъществи свързаността на Западните Балкани със страните от Източното партньорство и Турция, се работи и по изграждането на едно от най-сложните железопътни трасета от София до Септември. Също така се работи активно за реализирането на съвместни проекти с Румъния и Гърция. „С румънския колега стартирахме процеса за построяването на трети мост над река Дунав, като идеята ни е в бъдеще да бъдат построени още мостове. Това значително ще подобри свързаността, между двете държави и ще намали опашките от камиони по границите“, добави министърът. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във