Банкеръ Daily

Управление и бизнес

До края на август интерконекторът с Гърция ще има Акт 16

Енергийният министър в оставка Александър Николов

Има съществен напредък по финализирането на документалната част, нужна, за да може газовата връзка с Гърция да влезе в експлоатация. Това обяви на брифинг в Министерския съвет премиерът в оставка Кирил Петков. Той информира, че интерконекторът вече има Акт 14, като проектната компания (ISGB) е поела ангажимент да осигури Акт 15 и 16 в рамките на следващите четири седмици. "Цената газа пада допълнително, когато имаме Акт 16", подчерта Петков. И отбеляза, че ползите от газовата връзка ще се отразят пряко върху живота на хората точно когато идва зимата.

"През последните 12 години бяхме свидетели на политическото нежелание на ГЕРБ да реализират този проект. Т. нар. евроатлантици реално скрито са работили за интереса на "Газпром". Правителството доказа, че този проект може да бъде довършен в следващите шест месеца", категоричен е министър-председателят в оставка. Според него, ако още през август не се стигне до издаването на Акт 16, въпреки готовността на всички участници в процеса, това ще означава, че отново сме се върнали в годините, в които националният интерес не е водещ. "Вярвам, че това няма да бъде така", отбеляза премиерът. 

Министърът на енергетиката в оставка Александър Николов уточни, че от 1 октомври нататък може да има осезаемо намаляване на цената на природния газ вследствие от пускането в експлоатация на гръцката газова връзка. "Това е ефектът за България. Проектът обаче не е важен само за България, а и за целия регион", изтъкна Николов. И добави, че България е първата страна, която е идентифицирала Азербайджан и доставките на газ от там по южния газов коридор като възможна алтернатива от конвенционален характер за енергийната сигурност на Югоизточна Европа. "Фактът, че към днешна дата, при дори все още липсата на търговска експлоатация на гръцката връзка, се получават пълните количества от Азербайджан, е ясен показателен за всички", счита енергийният министър. Той коментира и твърдението на президента Румен Радев, че кабинетът "Петков" оставя след себе си хаос в енергетиката. Николов изрази готовност да влезе в диалог с всеки, който смята така. И изброи някои от позитивите, които страната ни има в този сектор. "България в момента е износител на ток в мащаб, какъвто не е имало никога. Освен това в страната ни има заявени инвестиционни интереси за милиарди", констатира министърът.

Напредъкът по пускането на търговската експлоатация потвърди и изпълнителният директор на ISGB Теодора Георгиева, чиято компания изгражда газовата връзка от българска страна. Тя припомни, че енергийните регулатори на Гърция и на България вече са издали официално съвместно решение, с което компанията е сертифицирана като независим оператор. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във