Банкеръ Daily

Управление и бизнес

До края на 2018-а тол системата ще генерира приходи

Реалистичният срок, в който предвидената тол система за тежкотоварни коли ще заработи и ще започне да генерира приходи, е краят на 2018 година, обяви регионалният министър Николай Нанков. Въпреки жалбите, които до момента спират въвеждането на системата, той очаква до края на тази година да има сключен договор с изпълнител, който да я изгради.

Срокът за изпълнение на обществената поръчка по изграждането на тол системата за тежкотоварни коли над 3,5 тона е седем месеца, заяви министър Нанков, а изпитателният срок е една година. Той предвиди, че генерираният ресурс от тол системата ще възлиза на 500 млн. лева, които ще бъдат инвестирани в мерки за безопасност по пътищата. Министър Нанков заяви, че едновременно с въвеждането на тол таксите ще има и въвеждане на електронни винетки, въпреки че първоначално идеята на МРРБ бе системата да замени винетките като средство за събиране на пътни такси.

"Това няма да се отразява върху тяхната цена. Въпрос на моделиране е как ще бъде намерен балансът между обществения и публичния интерес. Тарифирането на тол таксите ще е не само на база на теглото на МПС, но и на времеви диапазони. Освен ограничение за движение на тежкотоварни автомобили, в пикови часове ще има по-скъпи ставки за преминаване, за да избере превозвачът по-евтин вариант", уточни той и добави, че ограниченията за движение на тежкотоварни автомобили по магистралите ще се съгласуват с превозвачите.

На 22 май обществената поръчка за тол системата бе временно спряна заради постъпили жалби от участниците в обществената поръчка за нейното изграждане, чиято индикативна стойност е 200 млн. лв. Очаква се решението на съда. 

За строежа на автомагистралите "Струма" и "Хемус" Нанков обясни, че закъсненията се компенсират. "Към началото на май следващата година би трябвало да имаме изпълнител за Кресненското дефиле. В рамките на седем години е реалистично магистрала "Хемус" да се завърши, но това зависи от обжалването на отделните процедури. В рамките на настоящия мандат е реалистично да завършим 75 километра", каза той.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във