Банкеръ Daily

Управление и бизнес

До два месеца Желязков подновява концесията на "Летище Пловдив"

Предстои процедура по събиране и оценяване на оферти за концесията на "Летище Пловдив". Това съобщи транспортният министър Росен Желязков по време на петъчния парламентарен контрол. Желязков обясни, че концесионния процес е започнал през януари, като към момента се очаква подготвянето на предварителни оценки и анализи.

Концесията ще бъде възобновена през месец юли. Ще припомним, че предишната процедура се провали, тъй като избраният за концесионер на летището консорциум, съставен от китайската компания "Хайнан" и българската "Пловдив еърпорт инвест", се отказа от неговото управление и не подписа договор с държавата. Обединението спечели търга в края на март миналата година, но не подаде в определения срок необходимите документи в Министерството на транспорта.

Сега Желязков заяви пред депутатите, че се подготвя схема за гаранция при отказ на бъдещия инвеститор, каквато не се изискваше при предишната процедура. "Това е нормална практика при процедурите за сериозни обекти, какъвто е и "Летище Пловдив". Гаранциите ще са за участие в процедурата и за сигурност на намеренията на кандидатите", разясни министърът. Размерът на тези гаранции предстои да бъде определен като те ще помогнат и на ведомството, което е изразходвало немалко средства за подготовка на процедурата. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във