Банкеръ Daily

Управление и бизнес

До дни ще компенсират бизнеса заради високите цени на тока

До дни бизнесът ще получи субсидии за сметките за ток за октомври и ноември. Това ще стане след като до края на седмица Европейската комисия одобри мярката, обяви служебният енергиен министър Андрей Живков. Решението на служебния кабинет е към фирмите да бъдат върнати по 110 лв. за всеки потребен мегаватчас. Общо схемата ще разполага с 450 млн. лева. Министърът уточни, че небитовите потребители, на които вече е фактурирана сметката за октомври, ще получат компенсацията си другия месец, заедно с тази за ноември. 

От днес енергийното ведомство започна да подписва типови договори с доставчиците на електроенергия. Живков обясни, че помощта е само за октомври и ноември, защото се очаква от декември да има действащ парламент и той да одобри други компенсаторни механизми. Чакам министъра на финансите да се върне от Париж и започваме да говорим, отговори Живков, запитан за компенсирането и на битовите потребители на природен газ.

Сметките за ток във всички столици на Европейския съюз са се увеличили с 18%, а тези за газ са нараснали с 34%. Това показва в поредното си месечно проучване на европейските цени на електроенергията и газа в домакинствата през месец октомври 2021 г. анализаторската и консултантска фирма VaasaETT. Финландската компания (с централа в Хелзинки и офис в Солун) наблюдава потребителското поведение и динамиката на конкурентните енергийни пазари. Проучването на цените на електроенергията и газа в жилищните сгради обхваща 32 европейски държави. Включва, както всяка държава-членка на ЕС, така и членовете на Европейската енергийна общност, Великобритания и Швейцария.

Резултатите от изследването показват, че Берлин и Копенхаген са най-скъпите градове за битови клиенти в Европа, въпреки че цената на енергията представлява само малка част от общата цена, а най-значителната част от сметките се падат на данъците. Жителите на Киев плащат най-евтина електроенергия. След тях се нареждат жителите на Белград, Будапеща и Подгорица. В номинално изражение цените в столиците на Централна и Източна Европа (ЦИЕ) са по-ниски от средните. Прага и Рига са единствените столици сред страните от ЦИЕ, в които цената на електроенергията е над средната за Европа.

Най-сериозно е увеличението - с 24%, на цените на тока в Рига, поради повишение на енергийната компонента; 15% - в Букурещ, 7% - във Виена, 2% - в Стокхолм и по 1% в в Амстердам, Прага, Лисабон. Намаление на цената с от 3% до 1% е отчетено в Дъблин, Братислава и Рим.

Като цяло, възходящата тенденция на европейските цени на енергията продължава и през месец октомври, което доведе до значителни нарастване като около 2/3 от изследваните столици отново достигат рекордно високи цени. По-конкретно, това са Атина, Белград, Берн, Брюксел, Букурещ, Копенхаген, Хелзинки, Киев, Лондон, град Люксембург, Мадрид, Осло, Париж, Прага, Рига, София, Стокхолм, Талин, Валета, Виена и Вилнюс.

Facebook logo
Бъдете с нас и във