Банкеръ Daily

Управление и бизнес

До 5 г. затвор за нерегламентиран превоз на пътници предлагат от ГЕРБ

От три до пет години затвор за "нерегламентиран обществен транспорт" на пътници и конфискация на превозното средство. Това предлагат депутати от ГЕРБ със законопроект за промени в Наказателния кодекс.

Поради липсата на дефиниция за споделено пътуване в законодателството, поправките породиха съмнения, че този вид транспорт ще бъде инкриминиран. 

"Споделено пътуване е, когато една дама или господин реши да покани приятел да си разделят горивото от София до Варна. Ние сме записали, че когато има облага, вече не е споделено пътуване, защото не говорим само за заплащане на горивото, а за възмездно предоставяне на услуга", уточни депутатът от ГЕРБ Станислав Иванов, според когото този превоз няма да бъде забранен чрез промените. 

Законотворците от управляващата партия смятат, че когато има много автомобили, които пътуват регулярно зад граница и в рамките на държавата, в даден ден се разбират и тръгват срещу заплащане до определени градове в страната и в чужбина, това не е споделено пътуване. 

Иванов посочи, че миналата година са издадени 650 наказателни постановления на автобусни превозвачи, една шеста от които са именно за нерегламентирани превози. От тези наказателни постановления са събрани около 200 хиляди лева, като глобата за нерегламентиран превоз е 2000 лева.

"Единствено чрез методите на наказателното право може да бъде намерен основният търсен ефект, а именно бързо, трайно и сигурно преустановяване на нерегламентирания превоз на пътници, който се извършва във вреда и на самата държава, а в не по-малка степен и на общественото", се посочва в мотивите към законопроекта. 

Вносителите казват, че така нареченото "споделено" пътуване ще остане извън обхвата на Наказателния кодекс. Уточнено е, че при него не са налице предпоставките за осъществяване на дейността "обществен превоз на пътници". 

Определението за "обществен превоз на пътници" е записано в Закона за автомобилните превози. Ако към него бъде добавено и споделеното пътуване обаче, то също ще бъде санкционирано по силата на Наказателния кодекс.

Facebook logo
Бъдете с нас и във