Банкеръ Daily

Управление и бизнес

До 3.3 млн. евро могат да получат българските общини за безплатен безжичен интернет

На 7 ноември (сряда), от 14:00 ч. българско време, ще бъде отворен конкурсът по инициативата на Европейската комисия за безплатен публичен интернет WiFi4EU. Общо 229 български общини са се регистрирали за участие. В деня на конкурса представителите на местните власти, които вече са подали необходимите документи, следва само да натиснат бутона за кандидатстване. Останалите 36 общини имат време до 7 ноември да направят своята регистрация и да се включат в надпреварата за ваучери в размер на 15 хил. евро за осигуряване на безплатна, високоскоростна WiFi връзка в центровете на обществения живот на съответната община.  

До 3.3 млн. евро могат да получат българските общини, които  кандидатстват в конкурса по инициативата на Европейската комисия WiFi4EU за висококачествен интернет в центровете на обществения живот.  Бюджетът на този конкурс е 42 000 000 евро, с който ще бъдат финансирани общо 2800 общини от Европейския съюз. Финансирането за всяка държава може да бъде до 8% от общите средства.

Регистрацията за участие в инициативата започна през месец май. Към 9.30 часа на 6 ноември 2018 г., броят на общините, които са подали документи, е 19 248, като 230 са от България. Европейската комисия ще извърши своята селекция на база времето на подаване на формулярите за участие на принципа „първи кандидатствал- първи получил“, отчитайки географския баланс. От всяка страна членка ще бъдат финансирани минимум 15 общини. Европейската комисия предвижда кратки срокове за оценяване на кандидатурите.

"Нашият екип е в постоянна връзка с местните власти, за да осигури пълна информираност за процедурата за кандидатстване. Още веднъж се обръщам към общините да бъдат активни в началния час на обявяване на конкурса, тъй като принципът, по който участниците ще бъдат избирани е "първи кандидатствал, първи получил", коментира министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков. Той добави, че интернет свързаността е от решаващо значение за икономическото развитие на малките населени места. Министър Желязков подчерта, че високоскоростният интернет осигурява лесен достъп до здравни, образователни, финансови и административни услуги без да се налага хората от малките селища да пътуват до големите градове. "В същото време, интернет свързаността ще направи малките селища атрактивни за инвеститори и туристи, защото местните общности ще могат да покажат своя потенциал в световната мрежа", каза още министърът.

Инициативата на ЕК за безплатен публичен интернет е с бюджет 120 млн. евро до края на 2019 година. Средствата ще бъдат отпуснати директно на местните власти. Между 6 000 и 8 000 общини в ЕС ще получат ваучери за осигуряване на безплатен високоскоростен интернет на обществени места. В рамките на предстоящия конкурс ще бъдат определени 2800 участници за финансиране.

Общините ще могат да използват ваучерите за купуване и инсталиране на оборудване или подобряване на вече съществуваща мрежа за безжична интернет връзка в центрове на местния обществен живот. Местните власти трябва да гарантират, че имат възможност да поддържат мрежата и да плащат съответните такси в рамките на минимум 3 години.

Facebook logo
Бъдете с нас и във