Банкеръ Daily

Управление и бизнес

До 30 юни догодина ще може да се прехвърлят пари от частен пенсионен фонд в НОИ

Правителството одобри с проектобюджета на Държавното обществено осигуряване за 2021 г. промени в Кодекса за социално осигуряване.

С тях се дава възможност от 1 януари до 30 юни догодина всички, които са изпуснали петгодишния срок, да прехвърлят средствата си от частен пенсионен фонд в Националния осигурителен институт, ако желаят. На заседание на ресорната парламентарна комисия социалният министър Деница Сачева обяви, че такава възможност за избор ще бъде дадена и след 1 януари 2022 година.

Промените в Кодекса за социално осигуряване се правят заради големия обществен интерес и дискусиите, свързани с размера на пенсията от НОИ, която се намалява за хората, които се осигуряват и в частен фонд, както и пропуснатата възможност голям брой лица да променят осигуряването си пет години преди пенсионирането си.

Социалният министър Деница Сачева коментира: "Отваря се шестмесечен прозорец за тези, които казвам, че трябва да направят индивидуален избор - тоест не насърчаваме всеки да бърза да го прави. Просто всеки може да направи необходимите сметки и изчисления, да потърси информация от универсалния си пенсионен фонд и да прецени кое би било по-изгодно за него".

Също така с одобрените от правителството текстове се предвижда редукцията на пенсията от НОИ да не е 20%. "Защото действително към момента този коефициент на редукция беше несправедлив. Предварителните изчисления от страна на Националния осигурителен институт показват, че той би могъл да падне под 10%", обясни Сачева.

И от 1 януари 2022 година ще бъде дадено право на избор на осигуряване. Това също ще стане с промени в Кодекса за социално осигуряване, които ще се разискват между първо и второ четене на проектобюджета на Държавното обществено осигуряване за догодина.

"Все още се обсъжда. Той е инициатива на парламентарната група, така че за момента не бих могла да го коментирам. Но най-общо една от идеите е да се даде възможност стъпаловидно - тоест тези, които най-скоро трябва да направят избора си, да могат да направят това една година преди пенсия и съответно така стъпаловидно отново до 2037 година тогава да се въведе правилото за пет години, тъй като към момента пет години преди пенсия е прекалено рано, за да може човек да направи точен и информиран избор кое за него би било най-изгодно", коментира социалният министър.

Заради изразените от синдикатите и бизнеса опасения, че няма гаранции за финансирането на мярката 60 на 40 за следващата година, министър Сачева увери, че тя остава приоритет на правителството. "Няма причина в момента да имаме притеснения затова. Има заложени още 711 милиона, които са за безработица. Ако успеем да овладеем безработицата до 7%, няма пречка с вътрешно компенсирани промени да насочим още средства за мярката 60 на 40", каза Сачева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във