Банкеръ Daily

Управление и бизнес

До 3 години трябва да имаме и електронно управление

До три години трябва окончателно да заработи и електронното управление. Това обяви шефът на държавната агенция ангажирана с електронното правителство Росен Желязков по време на работната среща с представители на местната власт, държавните институции и браншови организации, свикана от премиера Бойко Борисов в Министерски съвет.

Желязков подчерта, че са за електронното управление са нужни идентификация, свързаност между регистрите на отделните администрации автоматично, виртуално плащане и обратна връзка. Този вид управление включва всички аспекти на комуникация между ведомствата, между служителите или между администрациите по електронен път.

Той подчерта, че електронното управление може да се случи и сега - налична е технологичната база и финансирането, но трябва нормативна база за това. 

На срещата също така стана ясно, че до две-три седмици трябва да заработи софтуер, който ще позволи да се регистрира нова кола само с лична карта пред нотариуса. Документално процедурата ще бъде драстично облекчена. На практика властите искат да направят така, че след изповядване на сделка, нотариусите да подават цялата информация към КАТ. 

Оказа се, че въпросният софтуер стои готов в Нотариалната камара от 8 години, но досега не е работил. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във