Банкеръ Daily

Димитър Стоянов:

До 3-4 години може да останем без авиация за въздушна охрана

Служебният министър на отбраната (вляво) представя екипа си

Изтребителната ни авиация е в изключително тежко положение, каза служебният министър на отбраната Димитър Стоянов и предупреди, че има реална опасност в следващите 3-4 години България да не може да охранява сама въздушното си пространство.

На пресконференция днес министър Стоянов представи приоритетите в работата си и своя екип.

Стоянов посочи, че остатъчният ресурс на самолетите МиГ-29 ни позволяват да носим дежурство по Air Policing до средата на 2023 г. Отбеляза, че е провел разговори с полската страна за евентуален ремонт на шест двигателя за МиГ-29, като добави, че това обаче не е решение на проблема. Стоянов припомни още, че първите самолети Ф-16 по първия транш ще пристигнат през 2025 г., а в оперативна готовност могат да бъдат най-рано в края на 2026 година. 

Проблемът е, че в следващите 3-4 години съществува реална опасност ние да не можем да си носим бойното дежурство сами, каза министър Стоянов. Сред причините за това той посочи както войната в Украйна и наложените санкции по отношение на ремонтите на руска техника, така и закъснението в договора за самолетите Ф-16. 

Не желая аз да бъда министърът на отбраната, който ще снеме това дежурство, носено от 1952 г. без минута прекъсване. Затова разглеждаме всякакви възможни варианти, полагаме усилия, каза Димитър Стоянов. Министърът каза, че е провел срещи с представители на различни страни и в Министерството на отбраната са подготвили и изпратили писма с искане дали могат да ни бъдат изпратени самолети на лизинг, с обучение на инженерно-технически и на летателен състав. Тази информация, след като бъде събрана, ще бъде представена на комисията по отбрана в следващия парламент след като бъде конституиран, посочи министърът.

От екипа на министър Стоянов са констатирали и забавяне в откриването на сметка във Федералната банка на САЩ във връзка със самолетите Ф-16. Средствата, които са от Доверителния фонд за закупуване на самолетите Ф-16, не са прехвърлени в сметка във Федералната банка на САЩ. По данни от Министерството на финансите загубите от лихви са от порядъка на 10 млн. долара, при условие че се борим за всеки един лев, за всяка една стотинка, за да има възможност Българската армия да направи крачка напред в модернизацията си, заяви министър Стоянов и добави, че счита, че това не е допустимо. Той отбеляза, че предните правителства са внасяли предложение за ратифициране на такъв договор в Народното събрание, но до ратификация по една или друга причина не се стига. Най-вероятната причина за това според него е липсата на технологично време да се разгледат внесените документи в Народното събрание заради цикъла от избори и честата смята на парламента. Димитър Стоянов изрази надежда с неговия екип да успеят да подготвят наново цялата документация, да я внесат в следващото Народно събрание и да постигнат това, което до момента не е постигнато - да бъде открита сметка във Федералната банка. Няма смисъл да губим повече средства, каза Стоянов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във