Банкеръ Daily

Управление и бизнес

До 2035 година нямаме нужда от нови големи енергийни мощности

До 2035 година България няма нужда от нови големи енергийни мощности. Ако има нови мощности, те трябва да бъдат само заместващи на действащите понастоящем мощности. Това каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ Иван Иванов по време на организираната в столичния хотел "Балкан" кръгла маса на тема "Приоритетите на енергийния сектор в България до 2050 г. - европейски перспективи и стратегически рискове".

"България в дългосрочен план трябва да изпълни заложените цели на Европейския съюз. До 31 януари 2018 г. е срокът, в който големите термични централи от Маришкия басейн трябва да предоставят на Европейската комисия /ЕК/ своите заявления за постигане на дерогация. До голяма степен бъдещето в следващите 10 години на българските енергопроизводствени мощности ще зависи от решението по повод на тези искания за дерогация", обясни Иванов, цитиран от БТА.

Той е оптимист, че големите термични централи ще получат дерогация от ЕК. По думите му ЕК ще се съобрази, че това решение има важно социално-икономическо значение за една голяма част от населението на България. Той добави, че след като ЕК излезе с окончателното решение по този въпрос, страната ни трябва да изготви енергийна стратегия. 

Иванов препоръча в бъдеще тези термични централи да преминат на природен газ. Той смята, че в рамките на следващите няколко години България ще има достатъчно алтернативи за доставки на природен газ.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във