Банкеръ Daily

Синдикатите:

До 2025 г. минималната заплата трябва да стане 1200 лева

Президентът на КНСБ Пламен Димитров и председателят на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов

Не е възможно да влезем в еврозоната с минимална работна заплата от 300 евро и това няма да ни се случи, ако не се вдигнат доходите. Около това мнение се обединиха президентът на КНСБ Пламен Димитров и неговият колега от КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов.

Димитров даде пример с Латвия, която е увеличила доходите с 30% двете предходни години преди приемането на европейската валута.

Според традиционното тримесечно изследване на КНСБ 1069 лв. заплата трябва да получава човек у нас, за да може да се издържа. Изследването е направено преди ценовите скокове в началото на юли и вече не е толкова актуално. Имаме повишение на петролните продукти и природния газ, които влекат след себе си ценови скок на останалите продукти, отбеляза Димитров пред bTV и даде пример, че само при хляба увеличението е 7%.

Две трети от българите получават заплата под средната. 500 000 души работят за минимална заплата, а ако към тях добавим тези, които работят на заплати до 800 лева, тогава броят на така наречените работещи бедни скача още повече.

Има картелни споразумения за заплащането на работниците по региони, а "заплатата не е функция от това къде се намира предприятието, а какво произвежда", заяви Димитър Манолов, който даде за пример "едно предприятие в Североизтока, което произвежда плочки". Въпреки че е било на печалба, не е имало увеличение на заплатите на работниците, а шефът на фирмата казал, че толкова се плащало в този район.

Според синдикалните лидери през следващите четири години минималната заплата трябва се повиши до 1200 лева през 2025 г., за да няма работещи бедни и да можем да влезем в еврозоната. Очаква се и евродиректива по френска инициатива, която да определи размера на минималната заплата на 50% от средната. В такъв случай средната заплата в България трябва да достигне 2400 лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във