Банкеръ Daily

Росен Желязков:

До 2023 г. влаковете между София и Бургас ще се движат със 160 км в час

До 2023 г. от София до Бургас ще се пътува с проектните скорости от 160 км в час. Голяма инвестиция ще се направи и в пътния възел в Пловдив, за да се реновира цялата инфраструктура, която да позволи безпроблемното пресичане на града също със съоръжение. Това заяви транспортният министър  Росен Желязков по повод плановете за обновяване на жп инфраструктурата и подвижния състав на БДЖ 

Желязков акцентира, че в голяма си част трасето София - Бургас е готово, като става участъкът Елин Пелин - Костенец, а голяма инвестиция ще се направи  и в пътния възел в Пловдив, за да се реновира цялата инфраструктура и да бъде позволено безпроблемното пресичане на града.

По думите му железниците са европейски приоритет заради всички целенасочени мултимилиардни инвестиции в цяла Европа, тъй като това е бъдещето. В телевизионна изява той  подчерта, че се работи и за подобряване на сигурността във влаковете, особено с борбата с гратисчийството.

За въвеждането на тол системата министърът каза, че обхватът ѝ е около 10 хиляди километра. "Всъщност политиката на държавата трябва да бъде насочена към транзитно преминаващите пътни превозни средства. Това означава, че приоритет трябва да бъдат автомагистралите и републиканската пътна мрежа първи клас, частично от втори клас", добави Росен Желязков. 

Относно концесията на летище София той обясни, че до средата на юли вероятно ще стане ясен и победителят в търга. "По някои изчисления по нетен размер над 2 милиарда ще влязат в държавата. В първата си част ще бъдат насочени в държавния бюджет директно. После ще бъде взето решение дали с тях ще бъде погасен дългът на БДЖ към държавата, или ще се използват за други цели. А годишните концесионни възнаграждения ще влязат във фонда за подпомагане на пенсионната система, както е по закон", обясни още транспортният министър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във