Банкеръ Daily

Управление и бизнес

До 2022 г. изкуственият интелект може да закрие 75 милиона работни места

Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск.

Илон Мъск е силен привърженик на всичко, което е технологично, но въпреки това той далеч не е позитивен за последствията от новите технологии върху пазара на труда. Главният изпълнителен директор на Tesla заяви, че една от най-големите разработки на техниката, изкуственият интелект, би могла да доведе до закриването на много работни места.

"Изкуственият интелект ще направи работата на хората безсмислена", каза Мъск в разговор с основателя на Alibaba Джак Ма по време на Световната конференция за изкуствен интелект в Шанхай. Най-слабо уязвими от промените на пазара на труда ще бъдат хората, които могат да програмират софтуер с изкуствен интелект, отбеляза още Мъск, препоръчвайки на младите хора да се насочат към изучаването на софтуерно инженерство. Преди броени дни стана ясно, че технологичният гигант Microsoft инвестира 1 млрд. долара в проект на бизнесмена Илон Мъск, който цели да репликира човешкия мозък като изкуствен интелект. Основната цел на OpenAI е да пресъздаде човешкия мозък и всичките му особености и капацитет в синтетичен вариант.

Коментарите на изпълнителния директор на Tesla идват на фона на засилен дебат относно въздействието на технологиите върху глобалната работна сила. Световният икономически форум прогнозира, че до 2022 г. ще бъдат закрити 75 милиона работни места след като роботите и изкуственият интелект изместят човешкия фактор. Според Мъск бизнесът, фокусиран върху човешкото взаимодействие, ще продължи да процъфтява, дори и в бъдещия динамично развиващ се пазар на труда.

Милиардерът Джак Ма, който е основател на гиганта Alibaba, заяви по време на събитието, че хората би следвало да могат да работят само 12 часа на седмица, благодарение на изкуствения интелект. По думите му служителите биха могли да работят само три дни седмично, т.е. по четири часа дневно, с помощта на технологичния напредък и реформа в образователните системи. Джак Ма изказа своята позиция, че развитието на технологиите все пак няма да доведе до закриването на работни места.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във