Банкеръ Daily

Управление и бизнес

До 2021 г. Стара Загора ще има изцяло модернизиран гаров комплекс

Договорът за модернизация на гаров комплекс Стара Загора беше подписан от генералния директор на Национална компания "Железопътна инфраструктура" инж. Красимир Папукчийски, съобщиха от пресцентъра на държавната жп компания. Стара Загора е поредната железопътна гара, която ще бъде обновена по проект, финансиран по ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура 2014-2020 г.".

Приемното здание на жп гара Стара Загора е проектирано през 70-те години на миналия век и оттогава не е извършван основен ремонт. С изпълнението на проекта то ще бъде изцяло ремонтирано като съществуващата инфраструктура ще бъде модернизирана и ще отговаря на европейските стандарти в железопътния транспорт. Ще се подобри организацията на обслужване в гарата и ще бъдат създадени необходимите удобства и комфорт за пътниците. Също така ще бъдат въведени мерки за енергийна ефективност, ще се подменят всички инсталации, стенни, подови и таванни покрития, нови фасади и ще бъде изградена нова климатизация. Гарата ще разполага с четири асансьора, за да бъде осигурен достъп до всички нива на хора с намалена подвижност.

Изпълнител на обекта е ДЗЗД "Европейска гара - Стара Загора", което включва фирмите: "Парсек Груп" ЕООД, "Престиж бизнес-93" ООД, "Бигла – III" OOД и "АТМ" ЕООД. Стойността на договора е 9 726 944, 27 лв. без ДДС, а срокът му за изпълнение е 24 месеца.

 Проект "Реконструкция на гаров комплекс Стара Загора – проектиране, строителство и авторски надзор“ се осъществява със съфинансиране от Европейския фонд за регионално развитие, чрез Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура 2014-2020 г.".

Facebook logo
Бъдете с нас и във