Банкеръ Daily

Управление и бизнес

До 2020 г. ще е готов суперкомпютърът, който ще работи в София

До 2020 г. трябва да е готов суперкомютърът, който ще заработи в София. Това стана ясно по време на среща в Министерския съвет между еврокомисаря Мария Габриел, премиера Бойко Борисов и ръководителя на дирекция "Свързаност" в Европейската комисия Роберто Виола. ЕС инвестира общо 1 млрд. евро в изграждането на европейска инфраструктура от суперкомпютри. Приносът на България е 12 млн. евро.

"Темата за суперкомпютрите е пример как по време на Българското председателство се задават темите от дневния ред на ЕС. Суперкомпютрите са в полза на децата ни за лечение, в полза за привличане на инвестиции в автомобилостроенето, те са и сигурност. Така че днес правим крачка напред България да бъде сред лидерите в Европа, суперкомпютърът да бъде още един инструмент за инвестиции", коментира още Габриел. 

Роберто Виола на свой ред разясни, че компютърът, който ще бъде изграден за България, е мощен, колкото тези в НАСА. Той ще е един от 10-те най-мощни в Европа и сред 50-те в световен мащаб. "Благодарение на него хората ще имат по-добро разбиране за редица болести, например рака. На второ място е околната среда. Суперкомпютърът ще може да предвижда риск от торнадо или земетресения", добави Виола. 

"Суперкомпютърът ще даде огромна възможност за автомобилните производители, медицината и строителния бранш в България", заяви министър-председателят Бойко Борисов. Той посочи, че в цяла Източна Европа няма такива машини. "Това извежда България в съвсем нова роля в сферата на иновациите и новите технологии. Всяко нещо да може да бъде тествано по всякакъв начин. Така че от наша страна ще бъде направено това – сградата, разположението в технопарка", каза още премиерът. 
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във