Банкеръ Daily

Управление и бизнес

До 200 000 евро са получили бенефициентите с къщи за гости

Правена е проверка при плащането от гледна точка на това как е направена инвестицията. След това не е правена проверка за ползване по предназначение. Това коментира пред Нова телевизия земеделският министър Румен Порожанов относно къщата за гости на вече бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев.

"Сега ще бъде направена проверка дали Манолев използва къщата по предназначение, тъй като сигналът във Фонд „Земеделие” е от тези дни. През 2016 г. публикувахме всички къщи за гости къде се намират, така че да бъдат посещавани от българските граждани,  и с ясното послание – там, където се отказва достъп и не се използват по предназначение, да получаваме сигнали”, обясни министърът и допълни, че контролът се извършва от разплащателна агенция.

„Получени са много сигнали, извършени са над 110 проверки – проверени са над 17% от всички къщи за гости. Десетки хиляди са бенефициентите. Когато има сигнал, той се проверява”, обясни Порожанов, запитан защо не се проверяват 100% от бенефициентите.

От 122 проверки на 63 са направени финансови корекции, като 32 са за възстановяване. Общо финансовите корекции са за над 10 милиона. Максималната отпускана сума по програмата е до 200 000 евро.

„Тук има две теми – дали бенефициерът ползва по предназначение къщата за гости. В конкретния случай бенефициерът е жена – Ана Димитрова. Трябва да бъде проверено дали има конфликт на интереси. Но той формално не стои, защото г-н Манолев не е бенефициент. И дали след като е бил назначен за зам.-министър на туризма, месец преди плащането, е имал конфликт на интереси”, обясни Порожанов.

„Те имат бизнес план, който са заявили, при неизпълнение на този бизнес план – има финансови корекции”.

Facebook logo
Бъдете с нас и във