Банкеръ Daily

Управление и бизнес

До 2 млрд. лева може да са щетите при навлизане на африканската чума по свинете

Масово позицията на ловците е, че няма да се възползват от законовите промени, с които се разреши груповият лов на дива свиня извън предвидения досега срок. Това заяви председателят на Националното ловно-рибарско сдружение „Съюз на ловците и риболовците в България“ Васил Василев пред БНР относно приетите от депутатите промени в Закона за лова.

Намаляването на популацията на глиганите е един от начините за справяне с африканската чума по свинете. Василев подчерта, че ловците няма да бойкотират усилията на държавата за справяне със заболяването, но самият подход за групово ловуване няма да бъде подкрепен от хората. Васил Василев смята, че ще търпят обвинения в тази насока.

„Съзирам опити за прехвърляне на отговорността от страна на институциите, които са отговорни. Няма да има никаква ефективност от гледна точка на този лов. Пречката, която съществува и към момента за индивидуалното ловуване, е една ограничителна мярка, заложена в правилника за прилагане на закона, която казва, че задължително ловът се извършва в присъствието на длъжностно лице от Държавното горско или ловно стопанство. В случай че нито един от горските не боледува или излиза в отпуск и се занимава само с това - да придружава ловци, това означава, че пак не повече от 5 до 10% от ловците биха могли да ловуват индивидуално. Необходима е промяна в този правилник, която би могла в рамките на 1-2 седмици да мине през МС и да бъде приета“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във