Банкеръ Daily

Управление и бизнес

До 10 май КЕВР ще реши за цената на газа

Цената на газа за месец май ще се определи с решение на Комисията за енергийно и водно регулиране на 10 май, след разглеждане на заявлението на „Булгаргаз“, което ще бъде представено до 4 май 2022 г., съдържащо отделните цени на новите доставчици и размера на техните количества в общия микс. От КЕВР заявиха, че не подкрепят появилите се спекулации за увеличение на цената на природния газ за месец май с 35%, тъй като средно претеглена стойност от всички договори за доставка за месец май ще бъде известна едва след 4 май. 

"Въпреки едностранното спиране на природния газ от страна на „Газпром“ по действащия дългосрочен договор за доставка, „Булгаргаз“ е успял да осигури чрез алтернативни доставчици цялото количество, необходимо за потреблението на България за месец май. Това е изключително добра новина предвид кратките срокове за реакция след спирането на газа от „Газпром“. Дори и при тази извънредна ситуация, "Булгаргаз" декларира, че няма да има ограничаване на консумацията на газ, ще има достатъчни количества за всички потребители на синьо гориво. За първи път България ще бъде 100% енергийно независима по отношение на доставките на природен газ от Русия", заяви председателят на енергийния регулатор Станислав Тодоров на откритото заседание на комисията.

"Предвид факта, че трябва да отидем на свободния пазар и да заместим 80% от доставките, които "Газпром" доставяше за България и които вече не искат да доставят за България, трябва да ги заместим с количества от алтернативни доставчици. Тези количества идват на пазарните цени. Това, което може да очакваме за цената за месец май, е цените в България на газа да се изравнят с тези в Европа- В момента борсовите цени са около 100 евро, малко под 100 евро на спот пазарите. Предполагам, че цената за България, предвид огромните количества, които купува "Булгаргаз", ще бъде малко по-ниска поради търговската отстъпка", каза още шефът на КЕВР.

По време на заседанието в КЕВР за обсъждане на цените, изпълнителният директор на "Булгаргаз" Людмил Йоцов се включи дистанционно и заяви, че са осигурили доставките за своите клиенти и няма да има ограничителен режим на газа. "За месец май сме договорили алтернативни доставки на природен газ, с които да заменим количествата от "Газпром експорт". Проведена е процедура, искали сме оферти от всички активни търговци в региона и сме избрали доставчици. В момента тече, още не сме приключили с подписването на договорите. Но природен газ за момента за нашите клиенти, по заявки, които те са дали към "Булгаргаз", е договорен", увери той.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във