Банкеръ Daily

Управление и бизнес

До 10 години в Летище София ще има нов терминал

До 10 години в София ще има нов терминал и писта.  Избраният концесионер ще трябва да плати на държавата 550 млн. без ДДС, за да влезе в сила договора му. Това заяви транспортният министър Росен Желязков пред ресорната парламентарна комисия.

Той подчерта, че офертите за концесия на летище София ще бъдат отворени на 9 май в открито заседание в 9:00 часа.  На заседанието могат да присъстват участниците или техни представители, както и други лица. Така, както е според закона, първо ще бъдат обявени допуснатите участници. След това, отново по реда на тяхното подаване ще бъдат отворени офертите на участниците. Комисията ще прочете обвързващите предложения на всички допуснати участници. На това заседание ще бъдат обявени и параметрите, които предлага всеки от участниците – размер на годишното концесионно възнаграждение, размер на инвестициите, планове за развитие на летището.

Бъдещият концесионер следва да изгради нов терминал и писта на най-голямото летище у нас до десетата година от подписването на концесионния договор, защото капацитета на съществуващите вече е запълнен.

"Предмет на оценка, който е основният елемент в класирането, ще бъдат годишните концесионни възнаграждения, не по-малко от 15 млн. без ДДС на година или 10% от всички приходи на летището. Друг важен фактор са инвестициите. Те не могат да бъдат по-малко от 600 млн. като до 10-ата година трябва да има изграден нов терминал и нова писта. Това е задължително изискване“, обяви министърът. 

Росен Желязков коментира и позицията на опозицията за концесията като ясно изразена и политическа.

„Няма как да не призная, че най-успешните концесии в летищната и пристанищната инфраструктура са направени по времето на управлението на тройната коалиция, за което е и видимо, че това води до подобряване на услугата и до подобряване на инфраструктурата“, коментира министърът.

В

Facebook logo
Бъдете с нас и във