Банкеръ Daily

Председателят на КЕВР Иван Иванов:

До 10 дни търсим решение за природния газ за ноември и декември

Това събитие беше неочаквано за мен и всъщност се дължи на недостатъчната юридическа компетентност на екипа на управляващите, които допуснаха една наистина груба грешка - по време на висяща процедура за избор на председател, промениха Закона за енергетиката. Това е недопустимо, поради което практически с единодушие - само с един глас с особено мнение, Конституционният съд обяви решението за противоконституционно.

Така Иван Иванов коментира завръщането си начело на КЕВР в ефира на Българската национална телевизия.

Той обясни, че се е уговорил с депутатите, че може да се върне на поста, но само при едно условие – затова да има решение на Народното събрание.

На въпроса дали се намираме в енергиен хаос, Иван Иванов отговори, че със сигурност може да се каже едно - енергетиката - както в България, така и в Европейския съюз, изпитва изключителни трудности.

„Доминиращият фактор е агресията на Русия в Украйна и използването в конфликта на най-силното икономическо оръжие - доставките на природен газ, имайки предвид, че европейските страни, сред които и България, са силно зависими от тях“ – подчерта Иван Иванов.

Към това той добави и че в България има специфични проблеми, които се трупат. Първият от тях е абсолютно неоправданият мораториум върху цените, който е една на антипазарна мярка. „Тя не беше одобрена нито от енергийните експерти, нито от синдикатите, нито от работодателите“ – отбеляза Иван Иванов и обърна внимание, че новият екип на „Булгаргаз“ е закъснял прекалено много в търсене на устойчиво решение за снабдяването на българските потребители с природен газ.

„Всичко това означава, че ние се намираме в едно наистина затруднено положение в енергетиката и се изискват бързи, но заедно с това и компетентни решения за излизане от кризата“ – прогнозира шефът на Комисията за енергийно и водно регулиране.

Той похвали колегите си, че имат много висок експертен потенциал и че са силно мотивирани да продължат да работят в интерес на обществото.

От друга страна той отбеляза, че КЕВР е само една от институциите, която има отношение към енергетиката и към всички проблеми в нея, един от които са цените.

Комисията има ограничения на правомощията, защото тя не определя цената, а единствено я утвърждава.

„Въпреки това, ние след последните и драматични повишения на цената, като например сега за месец август, когато тя е почти 300 лева за мегават час, ще поискаме нормативна промяна, която преди всичко да гарантира изпълнение на функциите на обществения доставчик „Булгаргаз“ – обърна внимание Иван Иванов.

По отношение скока на цената на газа с близо 60%, Иванов отговори, че има три мерки.

Първо, трябвало е още от на 31 март, когато е излязъл Указът на президента Путин, „Булгаргаз“, респективно правителството, чрез министъра на енергетиката да започнат разговори за търсене на възможност за подписване на дългосрочен договор за доставка на природен газ. Причината – именно дългосрочните договори дават стабилност и предвидимост. „Дългосрочният договор трябваше досега да бъде практически подготвен и бяха пропиляни четири месеца“ – възмути се Иванов.

Като втора мярка той отбеляза пускането в експлоатация на интерконектора „Комотини-Стара Загора“, споделяйки надеждата, че той ще бъде пуснат в следващите два месеца и не по-късно от края на септември.

Той увери, че вече за него има подписан Акт 14, като предстои подписването и на Акт 15 и Акт 16. Иванов отчете като положително, че интерконекторът „Комотини-Стара Загора“ е със система СКАДА, която позволява ефективното й управление.

Той отбеляза, че при този газопровод цените ще са изключително атрактивни – много по-ниски от тези на втечнения природен газ.

Шефът на КЕВР допълни и че до края на 2023 г. ще трябва да бъде завършен терминалът за регазификация в Александруполис, в който ние участваме с 20% чрез „Булгартрансгаз“. И когато това стане, няма да важат оправданията, че нямало слотове до края на годината, че нямало къде да се извършва разтоварването на танкери, чийто втечнен природен газ ще се договаря.

„България ще има гарантирани доставки именно на базата на този терминал за регазификация“ – подчерта Иванов.

Той отбеляза като проблем пропуснатите възможности да се помисли за инфраструктурата и необходимостта да купуваме от прекупвачи.

„Комисията за енергийно и водно регулиране още днес ще поиска спешна среща с министъра на енергетиката, като най-важният проблем ще е този с природния газ, защото за месец ноември и декември няма свободни слотове, трудно може да се намери и резервиран капацитет за пренос и решението трябва да се вземе буквално в рамките на десет дни“ – категоричен бе Иванов.

По отношение сметките за парно

„Цената на топлинната енергия бе определена с решение на КЕВР на 1 юли и тя остава непроменена. По принцип решнието е едногодишно - до 30 юни 2023-а година. Но може да се стигне до ново решение за актуализация, ако има драматична промяна в цената на компонентите, като например цената на природния газ“ – обясни Иванов и коментира, че „Топлофикация София“ използва почти 30% или една трета от целия природен газ, който внасяме. Проблемът е, че заложената цена на природния газ в решението на КЕВР, взето преди месец, е 120 лева на мегават час, но вече през август цената е близо 300 лева на мегават час.

„Как няма да трупа загуби „Топлофикация София“, след като купува на по-висока цена, а продава на по-ниска“ – възкликна Иван Иванов и увери, че решение ще се търси с оказване на финансова подкрепа на дружеството, защото ако то спре, софиянци ще минат на отопление с електоенергия, а това може да съсипе цялата енергийна система в страната.

Като проблем Иванов маркира факта, че сега и собствениците на втечнения газ, и продавачите от Азербайджан искат предварително да си платим за природния газ, който тепърва ще ни се достави. Това означава, че „Булгаргаз“ трябва да има много сериозен оперативен резерв.

„В същото време е необяснимо как самият „Булгаргаз“ буквално в рамките на до три, четири месеца претърпя драстична промяна - от дружество, което беше с 60 млн. лева печалба в началото на февруари, след като съставът му бе сменен, то натрупа загуби от 500 млн. лева“ -  не скри учудването си шефът на КЕВР.

Той подчерта, че „Булгаргаз“ е можел да излезе на борсата още след 31 март, защото е имал издаден лиценз от КЕВР за търговия с природен газ и е можел да закупи нужните количества, но той не е предприел нищо и след това се е наложило да купува чрез посредници, нещо, което силно е повишило цената – с около 20 евро отгоре.

Борислава Кирилова

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във