Банкеръ Daily

Управление и бизнес

До 1 млрд. лв. ще получат земеделските производители до края на годината

Рогът на изобилието ще се изсипе върху българските земеделци в последните три месеца на тази година. Плащания, в размер до 1 млрд. лв., ще получат до края на годината българските земеделски производители. Сумата включва плащанията по схемите за директни плащания, както и очакваните плащания по инвестиционните мерки от Програмата за развитие на селските райони (2014-2020 г.). Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева при откриването на 15-то юбилейно "Национално животновъдно изложение Сливен 2019", организираноот Министерство на земеделието, храните и горите и Изпълнителна агенция по селекция и репродукция в животновъдството. Новината е повече от хубава, но защо трябваше да се чака толкова. Все пак селскостопанската работа кипи през цялата година, а разходите в отрасъла са постоянни. А приходите неясни в тази голяма фабрика на открито, наречена българско земеделие. 

 Планирано е на 18 октомври Държавен фонд "Земеделие" да започне плащанията по Националната преходна помощ за говеда, овце-майки и кози-майки, които не са под селекционен контрол. През ноември пък ще бъдат изплатени средствата по de minimis, както и държавната помощ за зимните пръскания, чиито прием е отворен и в момента. На 1 декември ще започне изплащането по всички схеми по обвързаната подкрепа за животни на 100 процента. "Планираме това да приключим до девети декември. След това ще започне най-голямото плащане за всички земеделски стопани – по Схемата за единно плащане на площ“, обясни Десислава Танева. Тя увери, че работата по картата за допустимия слой върви по график и именно това ще направи възможни плащанията.  

Министър Танева отбеляза, че е планирано за първи път до 20 декември да се изплатят средствата по мярка 13.1 "Компенсационни плащания в планински райони" - НР 1 и НР 2. 

Предстои финализирането на  първия SWOT анализ, а до края на годината ще бъдат представени и другите два. Тя отбеляза добрата комуникация и предложенията на браншовите организации, които са помогнали за изготвянето на първия анализ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във