Банкеръ Daily

Управление и бизнес

До 1 август в София тръгват 60 нови газови автобуса

 От днес до 1 август по линиите на градския транспорт влизат в движение 60 нови газови автобуса от най-висок екологичен стандарт. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова  малко преди да бъдат пуснати автобусите в движение.

"Новите автобуси ще се движат основно в северните и западните райони на София, в районите „Нови Искър“, „Кремиковци“. Има линии и във „Връбница“, в „Надежда“. До този момент там се движиха автобуси на възраст между 15 и 25 години, дизелови, без климатизация“, каза Фандъкова.

Кметът обясни, че с пускането на тези автобуси се прави нова стъпка в борбата срещу замърсяването на въздуха. 

През май общинското дружество "Столичен автотранспорт" обяви обществена поръчка за доставка на 120 нови газови автобуси. Търгът е част от голямата подмяна на автопарка на Столичната община. Още през март 2016 г. Столичният общински съвет е дал разрешение за пускането на търга, като финансирането да е лизингово и от собствени средства, като срокът на договора за лизинг ще е осем години или 96 месеца. 

"Столичен автотранспорт" разполага с общо над 630 автобуса. През 2014 и 2015 г. бяха доставени 126 автобуси на природен газ, като поръчката тогава спечели компанията MAN, а финансирането беше по оперативна програма "Околна среда". Миналата година пък бяха доставени други 130 китайски дизелови автобуса от "Джънджоу юйтун бус ко. лимитид". 

Facebook logo
Бъдете с нас и във