Банкеръ Daily

Управление и бизнес

ДНСК започна проверка строителството на небостъргача „I Tower“

Дирекцията за национален строителен контрол започна проверка на законността на строителството на небостъргача „I Tower“ в центъра на София. Докладът с резултатите ще бъде представен на Върховната административна прокуратура.

Строителството на 113-метровата сграда между площад „Македония“ и бул. „Христо Ботев“ срещу Министерството на земеделието започна през септември 2017 г. и в нея трябва да се помещава първият хотел на американската верига Marriott у нас. Проектът, в който са инвестирани 90 млн. евро, е на компанията I Tower Development, изцяло собственост на италианското холдингово дружество Finvis. 

Прокуратурата съобщи, че е образувана преписка по случая с високата сграда на Солни пазар "въз основа на информация в медиите, в която се твърди, че изграждането на сградата се извършва при изтекло разрешително за строеж". Затова  строителният контрол трябва да провери и "установи дали строежът се изпълнява въз основа на разрешение за строеж, което има правно действие". Прокуратурата поискала и от главния архитект на Столичната община материалите по административната преписка по издаване на разрешението за строеж.

В съобщението на прокуратурата се посочва, че законодателят е определил категориите строежи в зависимост от характеристиките, значимостта, сложността и рисковете при експлоатация. Според Закона за устройство на територията трета категория са жилищни и смесени сгради с високо застрояване, сгради и съоръжения за обществено обслужване с разгъната застроена площ над 5000 кв. м. или с капацитет от 200 до 1000 места за посетители. Втора категория са сгради и съоръжения за обществено обслужване с капацитет над 1000 места за посетители.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във