Банкеръ Daily

Управление и бизнес

ДНСК удари "Артекс", спря строежа на "Златен век"

ДНСК спира окончателно строителството на "Златен век" заради изтекло разрешение за строеж. Това съобщи началникът на ДНСК Влади Калинов на пресконференция в Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Според решението на строителния контрол всичко, което е строено след януари 2020 г., е незаконно. Арх. Калинов поясни, че в случая строителят трябва да разруши един етаж от грубия строеж, защото той е построен, след като разрешителното е изтекло. По думите му, през годините "Артекс" е получавала подкрепата на държавата чрез промени в законодателсното в полза на строителната фирма. Столичната община също е подкрепяла "Артекс", каза Влади Калинов.

Преди месец ресорният служебен министър Виолета Комитова разпореди на строителния контрол да направи по-задълбочена проверка на случая със строителството на небостъргача "Златен век".

Началото на проверката съвпадна с рокадата на върха в ДНСК. Тогава бившият шеф на "Общински строителен контрол" в Столичната община арх. Влади Калинов оглави националната дирекция за сметка на арх. Иван Несторов, който остава на работа в дирекцията като шеф на "Благоустройство и геозащита".

Името на арх. Влади Калинов нашумя преди две години покрай скандала "Апартаментгейт" и постройките на терасата на бившия шеф на КПКОНПИ и сегашен консул във Валенсия Пламен Георгиев. Тогава Калинов напусна "Общински строителен контрол". Оставката на Калинов бе поискана, защото ръководената от него служба се произнесе, че терасата и изградените конструкции са законни, въпреки че според район Слатина те са направени без документи. Според Калинов за тях имало строителни книжа и актът за премахването им, издаден от община Слатина, не бил основателен. Срещу решението му обаче застанаха от Камарата на архитектите, както и кметът на въпросния район.

Работници и началници в стpoитeлнaтa ĸoмпaния „Apтeкc“ организираха пpoтecт в понеделник (21 юни) пpeд Mиниcтepcтвoто нa peгиoнaлнoтo paзвитиe и блaгoycтpoйcтвo зapaди cгpaдaтa „Злaтeн вeк“. От "Артекс" обявиха преди това, че сградата "Златен век" в столичния район "Лозенец" ще бъде построена и подчертаха, че ако отново бъдат предприети действия срещу строителството, ще заведат иск срещу държавата в Страсбург за вреди в огромни размери. Сега от компанията заплашиха, че този път щe пoтъpcят пpaвaтa cи в съда пo зaĸoнa зa oтгoвopнocттa нa дъpжaвaтa и oбщинитe.

Според арх. Пламен Мирянов от управата на „Артекс“ институциите са длъжни да се съобразят със съдебното решение за отмяна на забраната за строителство. "Те имат теза, която е удобна за тях, която просто е удобна, за да се успокоят масите, да успокоят политици, за да си направят своите политически кампании. Това е цялата работа. По мотивите на административен съд София град и от становището на правни експерти нашето разрешение е до 2022 година", казва той.

От компанията насрочиха нов протест за вторник (22 юни), този път пред ДНСК. 

В средата на май ВАС разреши окончателно продължаването на строителството на „Златен век“, след като остави в сила решението на Административен съд – София град от ноември 2020 г., с което се отменя спирането от ДНСК на строителството на небостъргача. Жители на квартал „Лозенец“ протестират срещу строителството на небостъргача „Златен век“ от лятото на 2017 година. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във