Банкеръ Daily

Управление и бизнес

ДНСК спря мащабен жилищен комплекс на фирма, свързана с Васил Божков

ДНСК предприема действия по спиране и забрана ползването на част от строеж по проекта за комплекс „Нове Хоумс“. Фирмата се свързва с "Нове холдинг" на Васил Божков, въпреки че е основано в средата на 2018 г. от Мария Димитрова и Филип Марков с по 50% от акциите. Филип Марков е в управата на "Българската асоциация за развлекателни и хазартни игри 21" заедно с други близки до Васил Божков лица.

В съобщението на строителния контрол се казва, че предстои издаване и на мотивирана заповед.

"В началото на юни Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира началника на Дирекцията национален строителен контрол (ДНСК) и главния архитект на София да извършат незабавна проверка на законността на реализирано строителството в комплекс „Нове Хоумс“ на жилищни сгради с цел продажба на адрес: гр.София, бул.„Цар Борис III" № 126. В хода на проверката от ДНСК са установили, че не са изпълнени специалните изискванията  за правила и нормативи за устройство на отделните видове територии и устройствени зони, тъй като в инвестиционния проект по част „Архитектура“ жилищните сгради са проектирани и изпълнени като свободно стоящи без междинна връзка и без да е спазено разстоянието между тях, определено в приложенията", обяви ДНСК.

Мащабният проект е до кръстовището на булевардите "Цар Борис III" и "Гоце Делчев", в близост до изграждащата се станция на метрото. Освен планираните 14 отделни жилищни сгради, най-високата от които е на 16 етажа, е предвидена и паркова зона между тях.

Общата разгъната застроена площ на комплекса е 97 хил. кв. м. В проекта влизат 556 жилищни единици, 6 търговски обекта с РЗП малко над 58 хил. кв.м и две подземни нива с гаражи, паркоместа и мазета, възлизащи на приблизително 36 хил. кв.м.

Теренът на "Балканкар" се води на адрес бул. "Цар Борис III" 126. Преди холдингът да бъде обявен в несъстоятелност през 2002 г., на този адрес се помещава подразделението "Балканкар инженеринг". Компанията е създадена през 60-те години като институт с наименованието "Балканкар прогрес". В сградите, които са разрушени през март 2018 г., са били съсредоточени инженеринговата и научноизследователската дейност на производителя на електро- и мотокари.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във