Банкеръ Daily

Управление и бизнес

ДНСК обжалва решението за рестарта на строителството на "Златен век"

Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) обжалва решението пред Върховния административен съд, с което бе отменено спирането на строителството на небостъргача на "Артекс" - "Златен век". В позицията на ДНСК се казва, че ведомството счита, че е нарушен материалният закон. "За да постанови решението си съдът е приел, че са допуснати административно-производствени правила, които са в противоречие с материално-правните разпоредби и несъответствие с целта на закона. ДНСК обжалва тези изводи на съда с доказателствения материал по делото в неговата цялост", се посочва още в съобщението на строителния надзор. 

В края на юли Административният съд в София отмени заповедта за спиране на строежа "Златен век". В решението на съда тогава бе акцентирано, че няма каквито и да е правни основания за разпореденото спиране на небостъргача в Лозенец. Магистратите обосноваха своето решение, като изтъкнаха, че след презаверяването на разрешението за строеж започва да тече нов срок, а последната заповед е на главния архитект на София Здравко Здравков и е от 2018 г. Това означава, че десетгодишното разрешение за строеж на "Златен век" изтича през 2028 година.

Всъщност след първото разрешение за строеж от 2007 г. арх. Здравков е издал пет заповеди за корекции в първоначалния проект, които на практика легализират спорния му окончателен вариант. С първата от тях е дал възможност вместо първоначално предвидените шест подземни нива на сградата, те да бъдат редуцирани „временно“ до три. С втората той „заковава“ трите нива с аргумента „подпочвени води“, а с третата Заповед от първоначално обявения проект като офис-сграда , която по закон трябва да има 3000 паркоместа, те се „стопяват“ до 120, като предназначението на обектите в нея се променя в „ателиета“, които са с площ от по 254 кв.метра. На практика с тази промяна се „легализира“ намаления брой на паркоместата, тъй като за едно ателие е необходимо да има само едно паркомясто. Доста любопитна е и още една заповед на арх. Здравков -  от 10 август 2017-а ( РА50-527)  с която  служебно се изработва изменението на действащи Подробни  устройствени  планове за регулация на част от местност „Лозенец“ І част, която включва 16 квартала около „Кръста“ , като странно защо има и едно изключение -  на този.на „Златен век“. Специалисти в тази област твърдят, че това е направено , именно за да се даде възможност там  да се утвърдят промени в градоустройството, които да решат и въпроса с намаляването на изискващите се по закон определен брой паркоместа към сградата. Като в същото време се дава възможност, липсващата бройка да бъде „попълнена“ в съседни на сградата имоти.

Решението на Административния съд бе и своеобразно потвърждение на множество официални правни становища на видни правни специалисти като проф. Дончо Хрусанов, проф. Огнян Герджиков, проф Иван Русчев, проф. Димитър Костов, проф. Иван Тодоров, Явор Зартов.

Строителството на небостъргача бе спряно от ДНСК по нареждане на премиера Бойко Борисов. На 8 април се проведе среща в кабинета му в Министерския съвет, в която участваха строителният министър Петя Аврамова, кметът Йорданка Фандъкова и представители на инициативния комитет, който протестира срещу градежа. Тогава мотивите за блокирането на дейностите бяха "нарушения при строителството и липсата на валидно строително разрешително."

Борисов свика тази среща в разгара на скандала "Апартаментгейт" и след като стана ясно, че водещи политици от неговата партия ГЕРБ са придобили луксозни имоти от фирмата "Артекс". 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във