Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Дни след инспекция на Борисов - пътят за Рилския манастир отново затворен 

Пътят за Рилския манастир отново бе затворен заради паднала скална маса. Това се случи въпреки инвестицията от 6 млн. лв. за укрепване на пътя и инспекция на премиера Бойко Борисов, завършила с похвали. Според репортажи мястото изглежда разчистено, но пътят все още не е пуснат. На място е зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков. 

На 29 декември премиерът Бойко Борисов каза, че иска „тук да е като картичка, като дойдат хората да се поклонят на тази Света обител, да няма неизкусурено нещо“. Тогава той заедно със заместник-министърът Николай Нанков и с кмета на Рила Георги Кабзималски направиха оглед на укрепеното вече срутище на пътя за Рилския манастир. Укрепителните дейности, за които правителството отпусна близо 6 млн. лв., започнаха в края на юни и включваха възстановяване на пътната настилка по участъка, който е няколкостотин метра.

Изпълнените досега укрепителни дейности на пътя за Рилския манастир са предотвратили много по-голям срутищен процес. Това са изводите на експертите от първоначалните огледи направени от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Работата на геолози и строителни специалисти продължава.

"Изпълнените досега в 250-метров участък при 27-ми км на третокласния път III-107 Кочериново - Рила - Рилски манастир укрепителни дейности, които са позволили преди Коледа да се възстанови движението, са етап от укрепителните дейности на ската. Изградена е укрепителна стоманобетонна (джоб) стена с дължина от 150 м и височина 4.1 м, която поема натоварването на срутищното тяло като то е подсилено с микропилоти и анкери. За укрепване, стабилизация и ерозионнен контрол на ската е положена геокомпозитна рогозка, покрита с високоякостна стоманена мрежа. Тя е закрепена със стоманени анкери и монтажни скоби. По мнение на геолозите, ако тези дейности не са били предприети и изпълнени сега, срутищният процес е щял да бъде много по-голям", заявиха от Пътната агенция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във