Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Дни на китайската култура и туризъм в София и Варна

Атрактивни събития, организирани от Китайския културен център в София, с подкрепата на Столичната община и Министерството на туризма, заедно с Дирекция „Култура, туризъм, радио и телевизия" на китайския град Нинбо слагат началото на Дните на китайската култура и туризъм (акцент Нинбо) от 19 до 26 септември в София и Варна, съобщи China Radio International. 

Разнообразните събития започват на 19 септември /четвъртък/, в 18:00 ч.,със спектакъл на открито под мотото „Да опознаем Нинбо" на сцената пред Театър Азарян -. НДК."Флашмоб-изпълнения" на китайски бойни изкуства ще представят защитената от ЮНЕСКО школа от Нинбо- Нейдзяцюен, музикални изпълнения на типични китайски инструменти ще звучат под пръстите на дамски музикален състав, а любителите на китайски специалитети ще могат да дегустират характерни за Нннбо деликатеси. Желаещите ще могат да се научат да свирят на китайски инструменти и да видят характерни за Нинбо облекла. Ще има и други подаръци и изненади, свързани с културните и туристически забележителности на китайския град с най-голямото пристанище в света.

На следващия ден – 20 септември /петък/, от 14:00 ч. в Китайския културен център ще се състои културна и туристическа презентация на Нинбо, с участието на китайски и български туристически агенции. По време на презентацията ще бъдат представени културното наследство на Нинбо, животът на местните хора и най-популярните туристически маршрути в града. Събитието ще бъде открито от заместник-министъра на туризма Любен Кънчев, заместник-председателя на Общинското събрание на народните представители на Нинбо Уън Лумин и посланика на КНР Н.Пр. Дун Сюедзюн. Над 30 от най-известните китайски и български туристически компании ще дискутират възможностите за сътрудничество в областта на културния туризъм и посещенията в двете страни. За пръв път ще се представи и проектът "Китайски туристи на посещение в България". По същото време в Центъра ще бъде представена изложбата „Спокойствие и съвършенство", в която ще видим 50 завладяващи с изработката си ветрила и други творби на прочути съвременни автори.

По-рано същия ден /20 септември, петък/ в 10:30 ч. в сградата на Народното събрание ще бъде открита изложбата "Съзерцание и диалог", посветена на 70-годишнината от установяване на дипломатическите отношения между България и Китай. Изложбата ще представи над 100 картини, рисувани от 13 български и китайски художници, създадени по време на участието им в едномесечен пленер в двете страни на тема "Културното наследство на България и Китай". На откриването ще присъстват български депутати и висши представители на общината на град Нинбо.

В рамките на Дните, на 21 септември /събота/, Варна ще бъде домакин на събития, посветени на 15-годишнината от побратимяването между Варна и Нинбо, под мотото „Открий Нинбо". При Слънчевия часовник на входа на Морската градина, ще има демонстрации на китайско бойно изкуство, танци и изпълнения на традиционни китайски музикални инструменти. Ще има томбола с различни награди. Специална игра-състезание по бягане /обиколка на Морската градина/, от 9:00 до 11:00 ч., ще зарадва малки и големи жители и гости на Варна, а победителят ще спечели пътуване до Нинбо.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във