Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Днес парламентът ще гласува коалиционния кабинет

Парламентът се събира в 13 ч. на извънредно заседание, на което депутатите трябва да гласуват предложеното коалиционно правителство. В дневния ред са включени три точки - избиране на министър-председател на Република България, приемане на структура на Министерския съвет и избиране на Министерски съвет.

След три избора за парламент и шест нереализирани мандата седмият е изпълнен.

Почти месец след последните парламентарни избори президентът Румен Радев връчи мандата на кандидата за премиер от партията победител – „Продължаваме промяната“, Кирил Петков.

От ПП веднага го върнаха, изпълнен със структура и състав на Министерския съвет. Въпреки че по конституция Петков разполагаше със седмица да изпълни мандата, той бе категоричен, че няма да губи и минута и започва работа.

Държавният глава изрази очакванията си за реформи, и то в първите сто дни.

Петков обяви, че мотото на новия кабинет ще бъде „нулева толерантност към корупцията“.

За да бъде приет предложеният състав на МС са необходими 121 депутатски гласа. Четирите партии коалиционни партньори разполагат със 134 депутати.

Тържествената церемония по приемственост в изпълнителната власт ще се състои в 15:00 часа в Гранитната зала на Министерския съвет, припомня БНР.

След като парламентът гласува структурата и състава на новия служебен кабинет, ще се състоят традиционните церемонии по приемане и предаване на постовете. Служебният премиер Стефан Янев ще предаде поста на новия министър-председател Кирил Петков, но ще остане в екипа като министър на отбраната. 

Специален вицепремиер или образно описан в интервю като "супер министър" ще бъде Асен Василев, който ще се върне във финансовото министерство, което ръководеше в първия служебен кабинет "Янев". Бойко Рашков вече няма да е вицепремиер, но ще продължи да ръководи МВР.

Министерският съвет има  общо петима вицепремиери - двама от "Продължаваме промяната" и по един от всеки коалиционен партньор - "БСП за България", "Демократична България" и "Има такъв народ", съответно Корнелия Нинова, Борислав Сандов и Гроздан Караджов. Икономическото министерство ще се раздели на две.

„То ще бъде Министерство на икономиката и индустрията, а ще има ново министерство, което ще бъде на иновациите и растежа“, заяви Петков.

Даниел Лорер ще поеме иновациите и растежа заедно с Българската банка за развитие и Фонда на фондовете, а Корнелия Нинова - индустрията. Дигитализацията ще има отделен министър - Божидар Божанов:

Правосъдието също ще попадне в "Демократична България" с Надежда Йорданова, която посочи като свои приоритети закриването на специализираните съдилища и прокуратура, преструктурирането на КПКОНПИ.

Министерствата на външните работи и на спорта отиват при "Има такъв народ", съответно оглавени от Теодора Генчовска и Радослав Василев.

БСП ще отговаря за социалната политика чрез Георги Гьоков, за туризма - чрез Христо Проданов, и за земеделието - чрез Иван Иванов. В състава на Министерския съвет ще влязат още влязат още Калина Константинова от ПП като вицепремиер и Атанас Атанасов като министър на културата.

Николай Събев ще отговаря за транспорта, а Асена Сербезова - за здравеопазването. Николай Денков е сред тримата кадри на втория служебен кабинет "Янев", които остават и в редовния кабинет. Неговият ресор се запазва на образование и наука.

Facebook logo
Бъдете с нас и във