Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Днес е първата среща на президента Румен Радев и неговия колега Си Дзинпин

Председателя на Китайската народна република Си Дзинпин и президентът Румен Радев ще обсъдят двустранните отношения.

Днес в Пекин ще се състои церемонията по официалното посрещане на българския държавен глава Румен Радев и негова съпруга, които са на посещение в Китай по покана на председателя на Китайската народна република Си Дзинпин.

Президентът Румен Радев е на държавно посещение в най-голямата азиатска страна до 5 юли.

Издигането на двустранните отношения между България и Китай на стратегическо равнище и определянето на насоки за тяхното последващо развитие и задълбочаване ще са водещите акценти на срещата им.  

Във фокуса на разговорите на президента Румен Радев с представителите на китайските държавни институции и бизнеса ще бъдат и перспективите за увеличаване на китайските инвестиции в България, насърчаването на контактите между бизнеса, както и партньорството в информационните технологии, транспортната инфраструктура и комуникациите, туризма, науката, образованието и културата, земеделието, устойчивото развитие и градското планиране.

Румен Радев и Си Дзинпин ще ръководят пленарните разговори между официалните делегации на България и Китай. Очаква се на срещата на двамата държавни глави да бъде приета Съвместна декларация между България и Китайската народна република за установяване на отношения на стратегическо партньорство.

В Пекин президентът Румен Радев ще проведе срещи и с председателя на Постоянния комитет на Общокитайското събрание на народните представители Ли Джаншу, с представители на държавните и политическите институции, ще отдаде почит и ще положи венец на мемориала на народните герои на площада "Тианънмън".

В рамките на държавната визита на президента Румен Радев в Китай ще се проведат и икономически форуми с участието на български и китайски компании и институциите, насърчаващи диалога между деловите среди.

Във водената от държавния глава делегация са председателят на парламентарната Комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление Искрен Веселинов, председателят на Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения Халил Летифов, както и народните представители, членове на Групата за приятелство България - Китай в Народното събрание - Христо Проданов, Георги Колев, Боряна Георгиева. В делегацията са включени представители на научните и образователните институции, както и представители на български компании в областта на информационните технологии, инвестициите, туризма и земеделието.

Facebook logo
Бъдете с нас и във