Банкеръ Daily

Управление и бизнес

ДКЕВР: Токът ще поскъпва

Няма съмнение, че цените на електрическата енергия ще растат. Това заяви пред журналисти председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Светла Тодорова. "Вече всички експерти се произнесоха, че тази тенденция, а именно – задържане или дори намаляване на цената, вече не може да се поддържа", допълни тя.

По думите ѝ очакват се законодателни промени и резултатите от преговорите с американските централи, водени между Националната електрическа компания (НЕК) и инвеститорите, които да определят каква ще бъде спестената сума. В зависимост от това ще бъде определено в какви граници ще се повиши цената от новия регулаторен период, започващ от 1 юли 2015 г.

"Комисията ще реагира, надявам се, адекватно на ситуацията, на промените, които еветуално ще бъдат направени. Като моето лично мнение е, че ако се окаже, че системата е същата, каквато е в момента и не са направени достатъчно стъпки, за да бъдат облекчени крайните цени, тогава трябва да приемем един краткосрочен, може би две-тригодишен план, с който да дадем ясна представа на потребителите как ще се развиват цените през следващите години и какво могат да очакват", обясни Тодорова.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във