Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ДКЕВР ще вземе решение за лицензите до края на април

До края на април Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще има решение за лицензиите на електроразпределителните дружества, каза членът на регулатора Еленко Божков.

Той коментира пред БНТ, че в момента ситуацията е различна от тази в началото на 2013 година, когато регулаторът е разглеждал искане на прокуратурата за отнемане на лиценза на ЧЕЗ.

Според решението на ДКЕВР дружествата имат седемдневен срок да платят, 14-дневен срок за да внесат писмено становище по казуса и на 7 април е насрочено открито заседание на ДКЕВР по казуса. След две седмици на закрито заседание на регулатора може да се стигне до становище по казуса, коментира Божков.

Той обясни, че проблемът с неплащането е от началото на годината и Националната електрическа компания (НЕК) е подала жалбата за спрени плащания още през януари. Оттогава са водени непрекъснати разговори за разрешаване на проблема, но плащания така и не са направени.

Божков определи като „подигравка” плащането на EVN, защото са били под формата на кредитиране на НЕК. EVN дължи над 200 млн. лева на държавната компания. Той беше категоричен, че дружествата задължително трябва да платят дължимите суми.

Ако се стигне до фактическо отнемане на лицензиите на дружествата, по закон ДКЕВР трябва да назначи специален управител. Той ще управлява въпросното дружество в продължение на две години – този срок е необходим за издаването на нов лиценз или на съда да отмени като незаконосъобразно отнемането.

„Електрическо до крайните потребители по същество ще бъде доставен от същото дружество, но вече управлявано от особения управител”, допълни Божков.

Членът на ДКЕВР отхвърли всички обвинения към регулатора и коментира, че натрупаните задължения са от 2012 година. „ДКЕВР не трябва да се разглежда като тетрадка за оплаквания в квартална сладкарница”, обяви Божков и допълни, че самите ЕРП-та грешно са направили своите сметки за изкупуване на зелената енергия.

ДКЕВР не разглежда въпроса за повишаване на цената на тока, обясни още експертът. Според него в „обозримо бъдеще” токът няма да поскъпва. „Основата, която играе при образуването на цената е Закона за енергетиката и съответните наредби”, обясни Божков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във