Банкеръ Daily

Управление и бизнес

ДКЕВР и енергийното министерство готвят мерки срещу поскъпването на тока

ДКЕВР и енергийното министерство готвят съвместни мерки, за да се облекчи натискът върху крайните цени на тока от април.

Според председателя на регулатора Светла Тодорова е твърде рано от началото на януари да говорим за поскъпване на тока след три месеца. По думите й комисията е в процес на уточняване с Министерството на енергетиката на всички възможни законодателни или други инициативи, които трябва да бъдат предприети в тази връзка до края на март в краткосрочен план.

"Не са предвидени мерки за намаляване на действащи изкупни цени, а други законодателни мерки, които да позволят да се балансира системата", съобщи Тодорова. Тя отказа да даде повече подробности по предвидените мерки, но уточни, че една от тях например е по-пазарен модел за стимулиране на енергията от възобновяеми източници, сред които раздаването на зелените сертификати.

Продължават и преговорите с т. нар. американски централи, което също е мярка в програмата. Разговорите се водят от енергийното министерство и се очаква да приключат към края на февруари. Предвижда се и изключване от микса на неефективните заводски централи и топлофикации.

До края на годината ще бъде променен моделът и законодателството, така че да бъде либерализиран енергийният пазар у нас, съобщи още Тодорова. Тя посочи, че при сегашния модел - с Националната електрическа компания (НЕК) като обществен доставчик, либерализация на пазара е невъзможна. Преди да бъде освободен пазарът, ще бъде въведена и енергийна борса. "Тя вече е лицензирана и трябва да заработи в следващите няколко месеца", допълни още тя.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във