Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ДКД ВРЪЧИ ЛИЦЕНЗА НА ОТЕ И НАМЕСТИ ПАРИТЕ

Гръцката ОТЕ получи официално лиценза за втори мобилен оператор в страната. В присъствието на министъра на транспорта и съобщенията Антони Славински документът бе връчен на изпълнителния директор на компанията Панайотис Каргадос от председателя на Комисията по далекосъобщенията Иван Таушанов. От своя страна Каргадос представи на членовете на комисията платежното нареждане, с което по сметката на ДКД в БНБ са постъпили 135 милиона долара. С тази сума гръцкият кандидат спечели търга за мобилната честота на 17 декември миналата година, изпреварвайки с 5 млн. долара класиралата се на второ място холандска фирма ТИМ интернешънъл, дъщерно дружество на най-големия италиански оператор Телеком Италиа мобиле. В наддаването участваха още британският телекомуникационен гинат Водафон и турската фирма Финтурс холдингс. До участие не бе допуснат друг турски кандидат Румели телсим консорциум, който след това неуспешно обжалва пред Върховния административен съд решението на комисията, отстранила го от състезанието.
Панайотис Каргатос съобщи, че търговското наименование на втория оператор ще е КосмоБългарияМобайл - със съкращение CBM, а кодът, с който картите му ще се продават на пазара, ще започва с 098. Намеренията на ОТЕ са да започне дейността си по-рано от предвидените шест месеца.
Петдесет от получените 135 млн. долара ще бъдат дадени на Министерството на отбраната за освобождаването на честота за оператора, каза Таушанов. Останалата част от парите ще бъде отделена за подобряване на състоянието на информационните технологии в страната. Искаме учениците да имат по-бърз и качествен ИНТЕРНЕТ в училище - допълни председателят на ДКД. Според него в държавния бюджет няма да постъпи и стотинка от лиценза.
Прелицензирането на МобилТел се бави, защото още не са ни представили документ как е сменена собствеността на компанията и кой е новият й собственик - обясни Таушанов. - Както е ясно кой ще изгражда втората GSM-мрежа, така искаме да знаем и чия е първата, завърши той.
През декември миналата година 50% от МобилТел придоби израелският бизнесмен от руски произход Лев Левиев, а по 25% - партньорите му Елиезер Фишман и Арнон Мозес. Заедно те изкупиха компанията от предишните й собственици. Деветдесет и пет процента от нея държеше Ийстърн маркет телеком фънд, 4.9% - кипърската офшорна компания Ем Си Джи, и 0.1% - фирмата на Владимир Грашнов Булсим.

Facebook logo
Бъдете с нас и във