Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Джонсън призова за общоевропейска стратегия за намаляване на енергийната зависимост

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън на фона на събитията в Украйна смята, че е необходимо изработването на общоевропейска енергийна стратегия, с която да се постигне намаляване на зависимостта от доставките на енергоресурси от Русия. Такова мнение той изказва в интервю за немския вестник Welt am Sonntag.

"Важно е да се знае, че ние в Обединеното кралство не искаме да четем проповеди на страните, които в значителна степен зависят от руския импорт", отбелязва Джонсън. И той добавя, че това се отнася не само до Германия и Италия, дотолкова доколкото всички европейски страни в една или друга степен са зависими. "На нас ни е нужна общоевропейска стратегия, за да премахнем тази зависимост", подчертава британският премиер, отговаряйки на въпрос, трябва ли страните от ЕС в момента да се откажат от покупки на природен газ и нефт от Русия.

"Аз мисля, че канцлерът на Германия Олаф Шолц е съгласен с това", е казал Джонсон, уточнявайки, че "ще има определен график и програма за това". "Има и други източници - в Северна Америка, в Канада и в региона на Персийския залив. Има и възможности за съвместно производство и от възобновяеми източници на енергия", отбелязва премиерът на Обединеното кралство, но заедно с това признава, че "на гражданите няма да им е лесно". "Но във всяка беда има скрита възможност", подчертава Джонсън.

Във вторник вестник Financial Times съобщи, че Великобритания е започнала спешен анализ на възможностите за намаляване на зависимостта си от руски природен газ на фона на ситуацията около Украйна. По информация на изданието, този въпрос е бил обсъден от министъра по въпросите на бизнеса, енергетиката и промишлената стратегия на Великобритания Квази Квартенг още през миналата седмица с ръководителите на такива големи британски енергийни компании, като ScottishPower и Centrica, а също така и с мрежовия оператор National Grid.

Делът на руския природен газ в структурата на енергийното потребление във Великобритания е само около 5-6 процента.

"Газпром" е резервирал капацитет за транзит на газ по "Ямал-Европа" днес

"Газпром" е резервирал допълнително изпомпване на природен газ през Полша по газопровода "Ямал - Европа" за 5 март, сочат данните от платформата GSA Platform. 

На аукциона са били предложени 3.46 млн. куб. м в час, като са били заявени около 9.3% от капацитета. "Газпром" е резервирал около 6.9% от предложения капацитет за изпомпване.

Също така на нощния аукцион отново е бил възобновен потокът на природен газ през газоизмервателната станция "Малнов" на границата между Германия и Полша.

Транзитът на синьото гориво през територията на Украйна за днес остава стабилно висок - около 109.5 млн. куб. м на ден. Този обем съответства на доставките по дългосрочното резервиране на транзит на природен газ през Украйна (около 109.5 млн. куб. м на ден).

Като цяло в последните дни в Европа е нараснало изпомпването на газ от подземните хранилища и значително са се увеличили покупките на синьо гориво от Русия на фона на ръста на спотовите цени заради застудяванията, липсата на вятър, а също така и заради изострянето на ситуацията в Украйна.

Facebook logo
Бъдете с нас и във