Банкеръ Daily

Управление и бизнес

"Джонсън и Джонсън" се разделя на две компании

Американската компания "Джонсън и Джонсън" ще се раздели на две - едно подразделение, което се занимава с медицински изделия и лекарства с рецепта, и друго, което продава продукти като лепенки и козметика. Това предаде CNN.

Компанията заяви в петък, че този ход ще спомогне за подобряване на фокуса и бързината на всеки от отделите, за да се отговори по този начин на бизнес тенденциите.

Подразделението за лекарства ще запази името си. Именно то ще продължи да се занимава и с ваксината на компанията Janssen, която е собственост на "Джонсън и Джонсън". 

Не е ясно как ще се казва другата фирма, но тя ще включва водещи брандове за козметични продукти, вода за уста, лепенки и други. Очаква се да генерира приходи от 15 млрд. долара на година.

"Управителният съвет и мениджърският екип смятат, че планираното отделяне на бизнеса с потребителско здраве е най-добрият начин да ускорим усилията си да обслужваме пациенти, потребители и здравни специалисти, да създадем възможности за нашия талантлив глобален екип, да стимулираме печеливш растеж и - най-важното - да подобрим резултатите в здравеопазването за хората по света", заяви в изявление главният изпълнителен директор на "Джонсън и Джонсън" Алекс Горски.

Очаква се разделението да бъде финализирано в следващите две години.

Няколко дни по-рано друг американски бизнес гигант - General Electric, обяви, че се разпадне на три отделни компании, които ще се фокусират върху авиация, енергетика и здравеопазване.

Facebook logo
Бъдете с нас и във