Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Джипове ще продължат да возят туристи из Рила въпреки забраната

Офроуд автомобили продължават да превозват нерегламентирано туристи и багаж от Паничище към хижа "Рилски езера".

Въпреки забраната и полицейските проверки, шофьори на джипове продължават да предлагат услугата, а оправданието им е, че оставят пътниците преди да достигнат хижата, точно където има поставена табела за границата на парка без технически да навлизат в него. 

Един от шофьорите, предоставящи тази услуга, беше арестуван след сигнал, че умишлено преминал през крака на полицай.

Негови колеги споделиха пред bTV, че задържаният шофьор не е знаел, че хората, които го преследват са полицаи, защото не били в униформи и нямали стоп палки на МВР, с които да го спрат.

Шофьорите на джипове са категорични, че не навлизат в границите на Национален парк „Рила“, а се движат по същите общински пътища, които се ползват от камионите за дърводобив всеки ден. Въпросният ден, по думите им, те били излезли за гъби и никой не можел да им попречи да използват свой собствен транспорт, за да направят излет със семействата си.

Според тях целта на цялото мероприятие срещу тях е да ги накарат да плащат по 100 лева за лифта. Джиповете транспортират туристи само 8 дни през август, когато е натоварено, а през другото време не развиват такава дейност, казаха шофьорите.

Забрана за превозване на хора с джипове в района беше издадена от екоминистреството в средата на месец август.

Facebook logo
Бъдете с нас и във