Банкеръ Daily

Управление и бизнес

"Джи Пи Груп" все пак ще строи тунела "Железница" за 185 млн. лева

Агенция "Пътна инфраструктура" сключи договор за строителството на тунела "Железница", част от магистрала "Струма". Контрактът е с консорциум, воден от строителния гигант "Джи Пи Груп", както и с участието на "Глобъл контракшънс" и "Виа план". Обединението спечели търга с оферта на стойност 185 млн. лв. 

Срокът за изпълнението на обекта е 1060 дни. Финансирането е от Кохезионния фонд на Европейския съюз. Съоръжението ще бъде с две отделни тръби за движение в посока. Дължината на всяка тръба ще е около 2 км. Тунелът ще бъде с всички необходими системи за енергоефективно осветление, вентилация, видеонаблюдение, пожароизвестяване, интелигентна система за управление на трафика и т. н. Ще бъде изграден и обслужващ тунелен път при южния портал на тунела откъм гр. Симитли, площадка за хеликоптер, два моста над Суха река, които са съответно 132 м и 24 м, подпорна стена и др, разясняват от пътната агенция.

Този ход на АПИ е донякъде изненадващ, тъй като през миналата есен премиерът Бойко Борисов разпореди да се намери законов способ за отстраняването на "Джи Пи Груп" от всички проекти с държавно и европейско финансиране. Впоследствие компанията изпрати позиция до медиите, в която обяви, че ще се откаже от строителството на тунела. 

До тази ситуация се стигна, след като в прокуратурата и ОЛАФ бяха изпратени сигнали от разследващи журналисти и вицепремиера Томислав Дончев за нередности при печеленето на обществени поръчки чрез консултантски фирми. Последва разследване и пресичане на опит на съдружник да нареди 14 млн. евро по банкова сметка в чужбина. Акционери в компанията се сдобиха и с обвинения.

Това е втората голяма поръчката, спечелена от "Джи Пи Груп" след разпорежданията на Борисов. Както "БАНКЕРЪ" вече писа, консорциум с участието на фирмата надви конкуренцията в търга за сигнализацията и телекомуникацията на жп линията Пловдив – Бургас с цена от близо 185 млн. лв. без ДДС. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във