Банкеръ Daily

Управление и бизнес

"Джи Пи Груп" обвини проектантите за дефектите на "Граф Игнатиев"

Некачествен проект, а не изпълнението са виновни за това, че част от плочките по трамвайното трасе на ул. "Граф Игнатиев" се надигнаха в първите по-топли дни на юни. Това твърдят от фирмата изпълнител на най-коментирания ремонт от последната година "Джи Пи Груп". Дружеството не приема и наложената от общината глоба от близо 280 000 лева, тъй като появилият се дефект е "недостатък на проекта, а не на изпълнението".

От Столична община обаче смятат, че и строителят има вина, въпреки че в понеделник кметът Йорданка Фандъкова също говори основно за недостатъци на проекта, довели до повдигането на настилката. На проектантите, които според зам.-кмета по транспорта и бюджета Дончо Барбалов са от общинската фирма "Софпроект", към момента няма наложена глоба.

"Ние сме задължени да изпълним заложеното в проекта. След огледите, които направихме, смело можем да кажем, че недостатъците са в проекта, а не в изпълнението", коментира проектовият мениджър на "Джи Пи Груп" Георги Гигов. Той добави, че най-добрият ресурс на фирмата е работил по ремонта на "Граф Игнатиев" и всичко е изпълнено "на 100%".

"Не приемаме оправданията на строителя", отговори Даниел Евлогиев, директор на дирекция "Транспортна инфраструктура" в общината. Все пак допълни, че е назначена проверка на всички проектантски решения и ако се открият грешки, виновният ще понесе отговорност. Не е ясно защо проверката на проектантските решения не е направена, преди те да станат реалност.

Както "Банкеръ" вече писа, кметът на София Йорданка Фандъкова обяви, че глобите за изпълнителя, проектанта и надзора на обновлението на "Граф Игнатиев" може да достигнат до 1 млн. лева. 

Фандъкова допълни, че няма право да си избира фирмата изпълнител. "Има процедури, обществени поръчки, осигурили сме максимална прозрачност. Нямам никакви притеснения да налагам санкции, фирмите знаят, че няма да има компромис", каза кметът.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във